IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
23 km2
V
1987.
OSNOVAN
GERMIA
REGIONALNI PARK

Lokacija

Regionalni park “Germia” nalazi se sjeveroistočno od glavnog grada Kosova, Prištine. Prostire se na površini od 2 300 hektara. Na jugu, park se graniči sa jezerom Badovc. Najvisočija tačka Germie, “Butos” vrh nalazi se na 1050 metara n.v., dok je najniža tačka na 663 metra.

Istorijat

Zbog posebnih prirodnih ljepota, izvornih vrijednosti, koje su od kulturno-obrazovnog, naučnog, i turističko-rekreativnog značaja, 1987. godine Skupština opštine Priština je uzela pod zaštitu kompleks “Germia”, u kategoriji regionalnog parka prirode. Regionalnim prirodni park trenutno upravlja Javno preduzeće “Hortikultura”. U februaru 2016. godine Skupština opštine Priština proglasila je Germiu zaštićenim pejzažom. WWF Adria i Ecopana na ovom području realizuju projekat Germia projekta kao dio “Zaštićena područja za prirodu i ljude” . Ovaj projekt će pomoći da Germia postane urbani park, pun aktivnosti za posjetioce i odlično mjesto za naučnike i studente da uče o okruženju.

Priroda

Zahvaljujući geografskoj poziciji, klimatskim uslovima, planinski masiv Germia je dosta bogat kako u pogledu flore, vegetacije tako i faune. Od dosadašnjih istraživanja evidentirano je oko 600 vrsta vaskularne flore, sa oko 83 vrsta gljiva i 10 vrsta mahovina i lišajeva. Prema istraživanju ima 23 ugrožene biljke, od kojih su 5 endemične. Isto tako registrovano je 5 vrsta vodozemaca, 7 vrsta gmizavaca, 19 vrsta sisara i oko 30 vrsta ptica.

Znamenitosti

Germia je bogat prirodni vrt Kosova sa stablima starijim od 150 godina. Vegetacija šuma Germia se sastoji od 4 različite vrste drveća: Quercetum frainetto-cerris scardicum Kras., Querco-Carpinetum moesiacum, Quercetum montanum moesiacum i Fagetumm moesiacum montanum.

Turizam

Germia je poznata kao pluća Prištine, gdje ne samo građani glavnog grada mogu pronaći trenutke opuštanja, več i brojni turisti iz cijele regije. Germia ima preko milioun posjetioca godišnje. Uz poznato košarkaško igralište, atletske staze i ljetnji bazen, Germia je idealno turističko mjesto za sve uzraste.

Povezanost

Germia je urbani park, udaljen samo 7 km od glavnog grada Kosova. Dolina parka je pozicionirana tako da je lako dostupna za rekreaciju i relaksaciju. Duž doline parka asfaltirano je 3 km puta, što uz asfaltne puteve oko masiva Germia ovaj predio čine vrlo pristipačnim za posjetioce

Kontakt podaci

Adresa
Hortikultura Sh.a
Andrea Gropa
Prishtina, Kosovo

Telefoni
+381 38 248 071
+381 38 229 171

Mail: hortikultura@hotmail.com

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...