IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
222 km2
V
2002.
OSNOVAN
NOTRANJSKI
REGIONALNI PARK

Lokacija

Notranjski regionalni park leži unutar granica opštine Cerknica, na jugoistoku Slovenije. Obuhvata površinu od 222 km2.

Istorijat

Regionalni park ustanovljen je 2002. godine s ciljem da se sačuvaju, zaštite i istraže prirodne i kulturne vrijednosti tog područja. Cerkniško jezero sa okolinom upisano je 2006. na Ramsar, svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja. Takodje, zbog ugroženih vrsta ptica nalazi se u mreži zaštićenih prirodnih područja NATURA 2000.

Priroda

Planinski vrhovi sa prekrasnim pogledom , koloristični livadski krajolici , periodična jezera, prirodni mostovi, mistični podzemni svijet, kristalno jasni potoci i magične šume – sve smješteno u 222 kvadratnih kilometara ovog Regionalnog parka. U sklopu parka nalazi se pet prirodnih rezervata: Zadnji kraj, Dujice, Osredki, Levišča, Vranja jama. Zastupljeni su i prirodni spomenici:
• Rakov Škocjan je 2,5 km duga i 500 m široka kraška dolina. Tu su na malenom prostoru smještene najrazličitije prirodne pojave: kraški izvori, jame, ponornice, vrtače, prirodni mostovi, ponori
• Zelške jame predstavljaju sistem podzemnih vodotoka u dužini od 3 km sa ulazom na istočnoj strani Rakov Škocjan.
• Klanac Iške i Zala, dubine 300 metara , koji čine ove dvije rijeke u dužini od nekoliko kilometara sa brojnim brzacima, bukovima i vodopadima. Zbog svoje prirodne vrijednosti uključen je mrežu zaštićenih područja NATURA 2000.
• Pećina Križna jama dužine preko 8 km, sa 40 smaragdnih jezera, povezanih kristalno čistom rijekom i ukrašenoj mnogobrojnim pećinskim ukrasima.

Znamenitosti

Odlikuje ga visoka stopa očuvanosti prirodnih staništa, brojni prirodni spomenici, raznolikost i brojnost živih bića kao i bujan kulturni krajolik koji je nastao dugotrajnim suživotom ljudi i prirode. Karakteristična prirodna znamenitost, koja uživa i međunarodnu zaštitu je Cerkinško jezero, jedno od najvećih periodičnih jezera u Evropi. Jezero obično opstane osam mjeseci tokom godine. Prilikom najvećeg vodostaja, sa 30 km2 postaje najveće jezero u Sloveniji.

Turizam

Notranjski posjetiocima nudi mnogobrojne sadržaje za jednodnevne i vikend ture: kratke i duge šetnje kroz prirodne i kulturne znamenitosti , vožnju tradicionalnim čamcima, biciklizam , istraživanja pećina i posmatranja divljih životinja . Planinarske staze vode do vrhova: Slivnica, Veliki Javornik, Špičasto Stražišče i Križna Gora. Za spremnije planinare postoji Notranjska transverzala za osvajanje sva četiri vrha zajedno. Za izletnike postoje šetačke edukativne staze. Najpoznatije su Rakov Škocjan I Menišija, edukativne staze koje omogućavaju uvid u prirodno kulturno nasljeđe ovog kraja. Najkraća je Pčelarska edukativna staza, kružna jednosatna izletnička tura, dostupna u svim godišnjim dobima, Geološke karakteristike Notranjsko regionalnog parka nude raznovrstan izbor biciklističkih staza u idiličnom prirodnom ambijentu. Za ljubitelje podzemnog svijeta na raspolaganju su jezera skrivena u pećini Križna jama

Povezanost

Regionalni park dostupan je brzom cestom Ljubljana – Trst. Sa Ljubljanom od koje je udaljen 53 kilometra, postoji dobro organizavan autobuski prevoz. Takodje, i povezanost željeznicom je dobra. Prednost prevoza vozom jeste što u njemu možete smjestiti i svoje biciklo. Željeznička stanica u Cerknici, najbližem centru Notranjska, je dobra startna pozicija za biciklističke ture Rakov Škocjan ili Cerkniško jezero.

Kontakt podaci

Adresa
Notranjski regijski park
Tabor 42, SI-1380 Cerknica, Slovenija

Telefoni
+386 1 709 06 26

Web: www.notranjski-park.si
Mail: info@notranjski-park.si

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...