IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
350 km2
IV
1977.
OSNOVAN
DELIBLATSKA PEŠČARA
SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE

Lokacija

SRP “Deliblatska peščara“ nalazi se na krajnjem jugoistoku Vojvodine i doseže do rijeke Dunav. Prostor od 35.000 ha jedinstven je prirodni fenomen u Evropi. Predstavlja najveću evropsku kontinentalnu pješčaru.

Istorijat

Radi sprečavanja razvijavanja pijeska sa obešumljenih predjela peščare i zaštite okolnog poljoprivrednog zemljišta od zasipanja, od 1818. do 1907. godine pošumljena je polovina njene površine. Prvim uređajnim elaboratom iz 1912. godine šume dobijaju i ekonomski značaj, a ophodnja bagrema je određena na 25 godina. Danas sastojine bagrema zauzimaju trećinu površine Rezervata. Crni bor korišćen od početka pošumljavanja 1953. godine postaje vodeća vrsta. Katastrofalni šumski požar 1996. godine okončao je taj period. “Deliblatska peščara“ pod zaštitom je od 1977. godine i nalazi se pod upravom Javnog preduzeća “Vojvodina šume”. Deliblatska peščara je 1989. godine proglašena za Međunarodno značajno stanište ptica (IBA), zahvaljujući vodama bogatim ribom i mrijestilišta, koje su značajno stjecište i masovno zimovalište ptica vodenih staništa.

Priroda

Specifičnost Deliblatske peščare je njena šumo-stepska vegetacija, mozaično raspoređena na izraženom dinskom reljefu, koja je jedinstvena u Panonskoj niziji. Pješčačna zemljišta i specifični ekološki uslovi stvorili su šumo-stepska staništa izuzetno rijetkih vrsta flore. Biljni svijet Deliblatske peščare karakterišu: peščarske, stepske, šumske, močvarne i vodene zajednice. Od blizu 1000 biljnih vrsta koje ih grade, najkarekterističnije su biljke stepskih staništa: banatski božur, stepski božur, šerpet, bademić i dr. Kleka je jedini samonikli četinar, dok u malobrojnim autohtonim šumama dominiraju virgilijski hrast, lužnjak i bijela lipa. Više od polovine površine Deliblatske peščare danas obrastaju sađene šume bagrema, crnog i bijelog bora.
Životinjski svijet Deliblatske peščare odlikuju peščarski insekti i vrste stepskih staništa: orao krstaš, stepski soko, tekunica, slijepo kuče i stepski skočimiš. U šumskim staništima značajno je stalno prisustvo vukova, jelena, srna i divljih svinja. Vodeni ekosistemi obale i ada Dunava predstavljaju gnijezdilišta ptica močvarica i privremena obitavališta ptica selica, dok je površina nezaleđenog Dunava masovno zimovalište divljih pataka i gusaka.
Specifičnost Deliblatske peščare je izražen dinski reljef, čije se nadmorske visine kreću izmedju 70 i 197m, kao i odsustvo površinskih vodotoka. Klima je umjereno-kontinentalna sa specifičnom mikroklimom, koju karakterišu rani i kasni mrazevi i velika temperaturna kolebanja izmedju –25 i +45 stepeni Celzijusa. U toku zime duva vjetar Košava, koji može dostići brzinu od 140 km/h.

Znamenitosti

Utvrdjeno je da vazduh u Peščari ima izuzetna svojstva, i zato se boravak u ovom specifičnom predjelu preporučuje djeci, rekovalescentima, sportistima i svima koji žele kvalitetan i potpun odmor.

Turizam

U Deliblatskoj peščari u blizini Kovina, okružen borovom šumom, nalazi se Školsko-rekreativni centar “Čardak. Dva paviljona “Nera“ i ‘Brzava“namijenjeni su djačkom i sportsko-rekreativnom turizmu.
ŠRC “Čardak“ obuhvata i centralnu zgradu, u kojoj je učionica i sportska sala, kao i kuhinju i restoran kapaciteta do 400 gostiju, koji se može prilagoditi potrebama korisnika. Oko objekta se nalaze otvoreni novi sportski tereni za fudbal i košarku, rukomet i odbojku kao i staze za šetnju opremljene informativnim tablama. U zimskom periodu dinski reljef pruža idealne uslove za sankanje i igre na snijegu.
Program boravka u Deliblatskoj peščari obuhvata sledeće:
• Pješačke ture kroz šumu, preko pašnjaka do vidikovaca i osmatračnica, upoznavanje flore i faune (tura do lovišta i hranilišta za divlje životinje, sakupljanje lekovitog bilja, prepoznavanje biljnih kultura i rastinja),
• eko radionice (slikanje, izrada ukrasnih predmeta od prirodnog materijala);
• sportski susreti, organizovanje kulturno-zabavnih dešavanja (folklor, razne vrste proslava i dr.),
• ljetnji kamp
U zavisnosti od potreba posebno se dogovaraju i druge usluge: ljekar, rekreator, stručni pratilac i vodič kroz Peščaru.

Povezanost

SRP “Deliblatska peščara“ dobro je saobraćajno povezano i lako dostupno. Nalazi se na 70 km od glavnog grada Srbije, Beograda.

Kontakt podaci

JP “Vojvodinašume“ Petrovaradin, ŠG “Banat“ Pančevo, Maksima Gorkog 24, Srbija
Tel/fax: 013 765 345, 013 342 899,

Email:
cardak@banatsume.rs
komercijala@banatsume.rs
Web:
www.deliblatskapescara.rs

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...