IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
196 km2
IV
2001.
OSNOVAN
GORNJE PODUNAVLJE
SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE

Lokacija

Specijalni rezervat prirode „Gornje podunavlje“ zaštićeno je prirodno dobro I kategorije, koje se prostire uz lijevu obalu rijeke Dunav, od 1367. do 1433. km njegovog toka. Dio je velikog ritskog kompleksa koji se proteže i kroz susjedne zemlje Mađarsku i Hrvatsku i posmatrano u cjelini, predstavlja jedno od poslednjih velikih poplavnih područja na tlu evropskog kontinenta. Čine ga dva velika rita, Monoštorski i Apatinski, koji zajedno čine 19 605 ha šuma, livada, bara i močvara, uključujući i samu rijeku Dunav i njene meandre.

Istorijat

U julu 2001. godine Uredbom Vlade Srbije koja je prepoznala ovaj prostor kao prostor od izuzetne važnosti proglašen je Specijalni Rezervat Prirode „Gornje Podunavlje”, koji se nalazi pod upravom javnog preduzeća “Vojvodina šume”.

Priroda

Rezervat predstavlja jedno od poslednjih utočišta za živi svijet vezan za poplavna područja. U rezervatu je prisutna 51 vrsta sisara, 248 vrsta ptica, 50 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, 9 vrsta gmizavaca, ogroman broj beskičmenjaka, od kojih se izdvaja fauna leptira sa preko 60 vrsta dnevnih leptira., više od 1000 biljnih vrsta…
Karakteristično je bogatstvo ornitofaune u kojoj se ističu retke vrste kao što su orao belorepan (Haliaeetus albicilla) i crna roda (Ciconia nigra). Gornje Podunavlje naseljava najveća populacija evropskog jelena (Cervus elaphus) u Srbiji, jedna od poslednjih takvih u autentičnom ritskom ambijentu. Takođe, na području rezervata očuvana su neka od najboljih mrijestilišta na 2857 km dugom toku rijeke Dunav: Stari dunavac, Petreš, Srebrenica i Staklara. Guste, gotovo neprohodne ritske šume autohtonih topola i vrba danas su gotovo reliktnog karaktera. Kukurjak (Eranthis hyemalis), rebratica (Hottonia palustris) i borak (Hippuris vulgaris) neke su od najugroženijih vrsta koje svoje utočište nalaze na ovim prostorima.

Znamenitosti

Osim biološke raznovrsnosti Gornje Podunavlje krasi i autentično kulturno nasljeđe. Kao rezultat prilagođavanja velikoj rijeci i njenim ćudima nastali su karakteristični izvorni običaji, nošnje, jezik, ribolovni alat, čamci i jela koji privlače goste i Gornje Podunavlje čine atraktivnom destinacijom za posjetioce. Neka naselja, poput legendarnog Bodroga, našla su se na putu moćnoj rijeci i zauvjek nestala u njenim virovima. Druga, pak, i danas njeguju izvorni folklor i kolorit Podunavlja, kao što su Bački Breg, Bezdan, Bački Monoštor ili Sonta. Savremeno shvatanje zaštite prirode, koje se bazira na principima održivosti, pretpostavlja aktivnu ulogu ljudi, naročito lokalnog stanovništva, koje predstavlja okosnicu zaštite i razvoja prirodnih dobara. Riječ je o živom i aktivnom procesu koji podrazumijeva okretanje prema uzgoju, zaštiti, turizmu, edukaciji.

Turizam

Gornje podunavlje je jedna od retkih destinacija gde se još uvijek može uživati u vožnji Dunavom, nepreglednim rukavcima i kanalima, nesputanoj rici jelena, mirnim noćima u seoskim domaćinstvima, autentičnim ribljim specijalitetima, poslednjim dunavskim alasima. Svojim prirodnim osobenostima , estetskim vrijednostima , mogućnostima za lov i ribolov i drugim sportsko-rekreativnim aktivnostima na vodi, posjeduje i mogućnosti boravišno sportsko-rekreativnog turizma, izletničkog i ekskurzionog turizma , manifestacionog turizma, seoskog turizma i drugih vidova turizma. Posjetioci mogu uživati u ljepoti pejzaža, ostvariti kontakt sa živim svijetom, potražiti duhovno osvježenje, mir i tišinu. Koloritni pejzaži raznovrsnih ritskih šuma, vodenih i močvarnih ekosistema, pružaju mogućnost eko turizma, posebno posmatranje ptica i divljači, kao i zaštićenih biljnih vrsta. Sve posjete potrebno je pismenim zahtjevom najaviti na e- mail adresu.

Povezanost

S obzirom da je smješten uz rijeku Dunav, u blizini dva vojvodjanska gradska centra Sombora i Apatina, Specijalni Rezervat Prirode „ Gornje Podunavlje “ je dobro povezan komunikacijama i lako pristupačan.

Kontakt podaci

Javno preduzeće „VOJVODINAŠUME“
Preradovićeva 2, 21131 Petrovaradin, Srbija
Tel: +381 62 8005 350

Email:
srpgp.sgsombor@gmail.com
Web:
www.vojvodinasume.rs/ponuda/srp-gornje-podunavlje/

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...