IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
1 km2
IV
1995.
OSNOVAN
JELAŠNIČKA KLISURA
SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE

Lokacija

Specijalni rezervat “Jelašnička klisura” nalazi se u jugoistočnoj Srbiji na području opštine Niš. Jelašnička klisura je usječena nizvodno od sela Čukljenik u dužini od 1,5 km.

Istorijat

Dio područja Jelašničke klisure površine 115,73 ha stavljen je pod zaštitu 1995. godine Uredbom Vlade Srbije radi očuvanja staništa i prirodnih rijetkosti endemoreliktnih vrsta Srpske i Natalijine ramonde (Ramonda serbica i Ramonda nathaliae).

Priroda

Područje Jelašničke klisure, kao stanište reliktnih i endemičnih vrsta, ima izuzetan značaj u proučavanju istorije živog svijeta Balkanskog poluostrva.
Najznačajnije su endemoreliktne vrste Srpska i Natalijina ramonde (Ramonda serbica i Ramonda nathaliae), kao i 39 mezijskih, 20 balkanskih i šest ilirskih endema i subendema i očuvanja posebne prirodne vrijednosti koju čini klisura Jelašničke rijeke sa bogatim i raznovrsnom morfološkom ornamentikom.

Znamenitosti

Jelašnička klisura je prvo penjalište u Srbiji posvećeno samo sportskom penjanju. Od prvih smjerova koji su nastali 1994/95 pa do danas, svi su opremljeni u duhu sportskog penjanja. U klisuri postoji 58 smjerova, težine od V+ do IX/IX+ i visine 6,5 – 70m. Stijena je oštar dolomitski krečnjak. Najinteresantniji su Veliki zid „Big wall“ i Potkapina.

Turizam

– Klisura poseduje nekoliko lijepih mesta za kampovanje i piknik. Jedno od njih „Potkapine“ nalazi se na izlasku iz klisure i opremljeno je klupama za izletnike. Preko puta ovog mjesta, nalazi se obelježena staza za penjanje, a za ljubitelje ekstremnog penjanja planinarsko-alpinistički klub iz Niša nudi izuzetno iskustvo penjanja na prirodnoj stijeni.
-Uzanom stazom koja vodi kroz Jelašničku klisuru možete stići do obližnjeg izletišta Bojanine Vode.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...