IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
59 km2
IV
1998.
OSNOVAN
KOVILJSKO-PETROVARADINSKI VRT
SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE

Lokacija

Koviljsko-Petrovaradinski rit predstavlja kompleks barsko-močvarnih i šumskih ekosistema, koji se prostiru na 5895 hektara, sa brojnim životnim zajednicama, funkcionalno povezanih u integralnu cjelinu. Nalazi se na lijevoj i desnoj obali Dunava, na plavnom području srednjeg toka, u jugoistočnom dijelu Bačke i sjeveroistočnom dijelu Srema.

Istorijat

Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrijednosti Koviljsko-petrovaradinski rit je 1989. godine proglašen za međunarodno značajno stanište ptica (IBA), 2004. godine je uvršten u spisak zaštićenih područja zavisnih od vode i značajnih za basen Dunava (ICPDR) i nalazi se na spisku potencijalnih vlažnih područja Ramsarske konvencije.

Priroda

Temeljne vrijednosti ovog prostora su očuvanost i raznovrsnost izvornih orografskih i hidrografskih oblika ritova (ade, rukavci, bare, močvare), očuvanost i bujnost izvornih biljnih zajednica ritova (šume, livade, trstici, ševari) i raznovrsnost i bogatstvo faune, naročito prisustvo rijetkih i prorijeđenih vrsta.
Prirodne vrijednosti visoko su ocijenjene zbog postojanja 206 vrsta ptica, 26 vrsta riba, kao i sisara rijetkih za ovo područje: vodena i močvarna rovčica, vidra, divlja mačka, kuna belica.

Znamenitosti

Koviljsko-Petrovaradinski rit predstavlja ostatak nekadašnjih nepreglednih i skoro neprohodnih prostranstava barsko močvarnih i ritskih biotopa i jedan je od najznačajnih plavnih područja na teritoriji Srbije, koja ima funkciju prirodnog plodišta riba.

Turizam

„Koviljsko – petrovaradinski rit“ pruža izvanredne mogućnosti sa aspekta uspostavljanja i razvoja turizma i turističke ponude uopšte:
• Edukativna staza na lokalitetu Kurjačka greda (dužine 1000 m, manje grupe posjetilaca).
• Lokalitet Šlajz je jedan od najposjećenijih i najatraktivnijih lokaliteta u čitavom rezervatu. Najbliži je naselju Kovilj i predstavlja stjecište ljubitelja prirode, pecaroša i šetača. Na lokalitetu Šlajz postoji mogućnost iznajmljivanja čamaca i vožje u funkciji pecanja, razgledanja, vožnju i razgledanje prirodnih ljepota Rezervata uz kratku priču o karakteristikama zaštićenog područja.
• Lokalitet Tikvara. Uz nasip, pored lokalnog puta a u neposrednoj blizini manastira Kovilj. Na ovom lokalitetu je izgradjen Ekološko-edukativni centar koji čine učionica na otvorenom sa klupama i stolovima i osmatračnica za ptice. Pored ekološke učionice je i osmatračnica za ptice sa koje se pruža pogled na okolnu šumu i bare.
• Poseban značaj i atrakciju ovom prostoru daje Manastir Kovilj koji datira iz XIII vijeka.

Povezanost

Uzimajući u obzir malu udaljenost od Novog Sada (20km) i Beograda (60km) i neposrednu blizinu autoputa E75, Specijalni rezervat prirode „Koviljsko – petrovaradinski rit“ je dobro saobraćajno povezan i lako dostupan za posjetioce.

Kontakt podaci

Javno preduzeće „VOJVODINAŠUME“
Preradovićeva 2, 21131 Petrovaradin, Srbija
Tel: +381 62 800 5257, + 381 21 557 412

Email:
Aleksandra.vujasinovic@vojvodinasume.rs
Web:
http://www.vojvodinasume.rs/zastita-zivotne-sredine/koviljsko-petrovaradinski-rit/

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...