Testiranje smjernica za procjenu i valorizaciju ekosistemskih usluga i njihovog integrisanja u razvojne planove upravljačkih institucija zaštićenog područja “Orjen” kroz studiju slučaja planine Orjen


Naziv: Testiranje smjernica za procjenu i valorizaciju ekosistemskih usluga i njihovog integrisanja u razvojne planove upravljačkih institucija zaštićenog područja “Orjen” kroz studiju slučaja planine Orjen
Donator: Njemačko federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj
Trajanje: April 2020. – februar 2021.
Vrijednost: 20.000 EUR

Cilj projekta je bio da se kroz kreiranje Studije slučaja masiva Orjen analiziraju najvažnije ekosistemske usluge koje će se integrisati u procesu donošenja odluka vezanih za ova zaštićena područja. Sam projekat je analizirao četiri prioritetne ekosistemske usluge važne za područje planine Orjen: pčelarstvo, povrtarstvo, stočarstvo i eko-turizam i njihovu dobrobit za lokalne zajednice i prirodu. Navedene usluge su prepoznate kao glavne djelatnosti lokalnog stanovništva kojem Orjen predstavlja životno okruženje.

Smjernice, koje su testirane u pilot području planine Orjen, a koje je razvio tim stručnjaka iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode iz Vojvodine, osmišljene su u cilju prikazivanja dobre prakse za uspostavljanje zaštićenih područja i njihovog upravljanja uz puno uvažavanje ekosistemskih usluga. Ovaj dokument će poslužiti kao vodič za integraciju ekosistemskih usluga u proces planiranja, u šta ulazi prikaz niza koraka za sprovođenje procjene i valuacije ekosistemskih usluga u kontekstu planova upravljanja za zaštićena područja.

Pored finalnog rezultata projekta u obliku Studije slučaja planine Orjen, drugi rezultat projekta je i Studija izvodljivosti koja je predstavila razvoj i način valorizacije dvije rekreativne staze (jedne na području Crne Gore i druge na području Bosne i Hercegovine) u cilju unaprijeđivanja turističke ponude Parka prirode, kojom će se generisati ekonomski benefiti kroz privlačenje većeg broja posjetilaca. Studija je analizom staza dala prijedlog njihovog uređenja koji je u skladu sa principima održivog razvoja vodeći računa o uticaju na životnu sredinu i siguran boravak posjetilaca Parka prirode Orjen.

Projekat je podržan je od strane Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – Implementacije međunarodnih sporazuma u oblasti biodiverziteta (ORFBDU) i finansiran od strane Njemačkog federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), koji sprovodi the Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmBh. Projekat prekograničnog karaktera (CG-BiH) je započeo u aprilu 2020. godine i završio se u februaru 2021. godine.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...