Vijesti

Najava radionice povodom uspostavljanja Biologer zajednice u Crnoj Gori

           U srijedu, 3. maja, u Coworking centru NEST, održaće se radionica povodom pokretanja Biologer platforme u Crnoj Gori. Radionica se realizuje u okviru projekta “Projekat mapiranja stranih invazivnih biljnih vrsta i uspostavljanje Biologer zajednice u Crnoj Gori”, koji sprovode “Parkovi Dinarida”, a koji se finansira od strane organizacije “Rufford Small Grants Foundation” iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ovaj projekat za cilj ima da obezbjedi sistematsko mapiranje distribucije invazivnih stranih biljnih vrsta na području Crne Gore, kao i da uspostavi prvu otvorenu online bazu podataka za prikupljanje informacija o biodiverzitetu Crne Gore – Biologer. Platforma već postoji u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Po prvi put, ovo će korisnicima omogućiti otvoreni pristup podacima o rasprostranjenju divljih vrsta Crne Gore.

            U uvodnom dijelu će osnivači i koordinatori Biologer zajednice iz susjednih zemalja predstaviti platformu i dosadašnja iskustva u korišćenju. Nakon toga, predviđena je praktična obuka za rad u aplikaciji za buduće korisnike, kao i za uređivački tim Crne Gore.

            Tokom trajanja projekta, građani će biti pozvani da se pridruže inicijativi i aktivno učestvuju u prikupljanju podataka o invazivnim biljnim vrstama, ali i o svim divljim vrstama Crne Gore. Iskustva sa Biologer platformom iz susjednih zemalja pokazala su da obezbjeđivanje online baze sa otvorenim pristupom i uspostavljanje zajednice volontera može u velikoj mjeri doprinijeti prikupljanju podataka i o nekim ugroženim i rijetkim vrstama, te pomoći njihovoj zaštiti.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...