Vijesti

Održana radionica povodom uspostavljanja Biologer zajednice u Crnoj Gori

U srijedu, 3. maja, u Podgorici je održana radionica povodom pokretanja Biologer platforme u Crnoj Gori – prve otvorene online baze podataka za prikupljanje informacija o biodiverzitetu Crne Gore. Platforma već postoji u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Po prvi put, korisnicima u Crnoj Gori će biti omogućen otvoreni pristup podacima o rasprostranjenju divljih vrsta Crne Gore. Radionici su prisustvovali predstavnici naučnih i stručnih ustanova, državnih organizacija i nevladinog sektora.

Predavači su bili osnivači i urednici Biologer platforme iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oni su prisutnima detaljno predstavili platformu i aplikaciju, njihov razvoj i način korišćenja, prenijeli dosadašnja iskustva, ali i značaj otvorenih baza podataka o biodiverzitetu i mogućnosti njihove dalje primjene i obrade. Učesnici su pokazali interesovanje za Biologer bazu, uz mnogobrojna pitanja i diskusiju.

Prikupljanje podataka o biološkoj raznovrsnosti jedne zemlje osnovni je korak ka valorizaciji prirodnog bogatstva i planiranju mjera zaštite biodiverziteta. Projekat Biologer je namjenjen upravo tome. Biologer zajednica radi na prikupljanju podataka o biodiverzitetu, što je značajno, kako za poznavanje rasprostranjenja vrsta, tako i za procjenu prirodnih vrijednosti područja. Uz saglasnost onoga koji podatke unosi, oni će biti javno dostupni registrovanim korisnicima. Pored naučne i stručne javnosti, pod korisnicima se podrazumjeva i šire stanovništvo, ljubitelji prirode, mladi istraživači, učenici, entuzijasti, fotografi, biolozi amateri… Svaki registrovani korisnik može unijeti fotografiju i tačku za neku zanimljivu biljku, životinju, gljivu, a urednici će mu pomoći prilikom potvrđivanja i određivanja o kojoj se vrsti radi. Nakon toga, unijeta tačka će se naći na geografskoj karti Crne Gore u okviru platforme. Priručnik za korišćenje aplikacije je dostupan na linku.

Otvorene baze podataka i građanska nauka predstavljaju rastući trend u zemljama širom Evrope. Iskustva sa Biologer platformom iz susjednih zemalja pokazala su da obezbjeđivanje online baze sa otvorenim pristupom i uspostavljanje zajednice volontera može u velikoj mjeri doprinijeti prikupljanju podataka i o nekim ugroženim i rijetkim vrstama, te pomoći njihovoj zaštiti.

Podaci se mogu na licu mjesta unositi preko aplikacije za Android (dostupna u Google Play prodavnici) i iOS uređaje (iOS aplikacija će uskoro biti dostupna korisnicima u Crnoj Gori). Platforma je dostupna na internet adresi https://biologer.me/me.

Pozivamo zainteresovane građane da se pridruže inicijativi i aktivno učestvuju u prikupljanju podataka o invazivnim biljnim vrstama, ali i o svim divljim vrstama Crne Gore.

Radionica je realizovana u okviru projekta “Projekat mapiranja stranih invazivnih biljnih vrsta i uspostavljanje Biologer zajednice u Crnoj Gori”, koji sprovode Parkovi Dinarida, a koji se finansira od strane organizacije “Rufford Small Grants Foundation” iz Ujedinjenog Kraljevstva.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...