Vijesti

U Podgorici održan okrugli sto „Klimatske promjene u zaštićenim područjima“

Parkovi Dinarida- mreža zaštićenih područja Dinarida organizovali su okrugli sto na temu „Klimatske promjene u zaštićenim područjima“.

Budući da klimatske promjene predstavljaju značajan rizik i izazove za zaštićena područja i njihove jedinstvene prirodne vrijednosti, ovim događajem smo željeli da skrenemo pažnju na osjetljivost najvrijednijih prirodnih područja i ekosistema u Crnoj Gori na sve izraženije klimatske promjene i iniciramo dijalog i saradnju svih relevantnih strana o uticaju klimatskih promjena na zaštićena područja.

Događaj je okupio predstavnike relevantnih institucija iz oblasti klimatskih promjena, zaštite prirode, upravljače zaštićenih područja u Crnoj Gori, stručnjake i predstavnike civilnog sektora.

Nela Vešović Dubak, pomoćnica direktora Javnog preduzeća za Nacionalne parkove Crne Gore istakla je ulogu nacionalnih parkova u ublažavanju negativnih uticaja klimatskih promjena koja se ogleda u 5 ključnih riječi: ranjivost, ugroženost, adaptacija, otpornost i ublažavanje. Navela je da se sada već razmišlja kako da se koncipiraju budući petogodišnji planovi upravljanja za NPCG, kao i da se ovo preduzeće trenutno u praćenju klimatskih promjena oslanja na izvještaje zasnovane na postojećim i ranijim istraživanjima stručnjaka koji su pokazali da u nacionalnim parkovima postoje ranjive vrste, populacije i staništa, ugrožene štetnim uticajem klimatskih promjena.

Ešeh Husić, direktor Direktorata za za klimatske promjene i mediteranska pitanja iz Ministarsta održivog razvoja i turizma, govorio je o trenutnim aktivnostima ove institucije na zaokruživanju strateškog klimatskog okvira Crne Gore. U tom smislu je istakao da će pitanje ranjivosti određenih ekosistema biti razmotreno u sklopu pripreme Trećeg nacionalnog izvještaja Crne Gore o klimatskim promjenama ka Okvirnoj Konvenciji o Klimatskim Promjenama Ujedinjenih Nacija (UNFCCC).

Zoran Mrdak, direktor Parkova Dinarida je istakao kompleksnost klimatskih promjena i nagalsio potrebu pravovremene reakcije i važnost adaptacije zaštićenih područja na njih.

Nezavisni konsultant Đorđije Vulikić predstavio je aktivnosti Parkova Dinarida na pripremi Analize ranjivosti zaštićenih područja na klimatske promjene, koja ima za cilj da ukaže na urgentan problem promjene klime i na postojeće i očekivane uticaje koje ovaj fenomen ima na zaštićena područja u Crnoj Gori.

Na događaju su predstavljene aktivnosti na uključivanju klimatskih promjena u planove upravljanja zaštićenih područja u Srbiji kao i aktivnosti Parka prirode Medvedinca iz Hrvatske na pripremi Plana prilagođavanja ovoga parka na klimatske promjene.

Projekat „Klimatske promjene u zaštićenim područjima“ Parkovi Dinarida realizuju kroz program ”Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori” koji partnerski sprovode NVO Green home, Savjet za ekološku gradnju Crne Gore i CAN Europe, a podržan je od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...