IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
5 km2
V
2003.
OSNOVAN
BIJAMBARE
ZAŠTIĆENI PEJZAŽ

Lokacija

Smješten je u sjevernom dijelu Kantona Sarajevo, zahvatajući prostor južnih obronaka Ozrena, vrha i sjevernih padina Bukovika. Ukupna površina spomenika prirode iznosi 1430,70 hektara. Utvrđene su tri zaštitne zone u zavisnosti od stepena zaštite.

Istorijat

Odluka o proglašenju šireg područja vodopada “Skakavac” spomenikom prirode je donešena 2002. godine.

Priroda

Okolno područje je jedno od najheterogenijih na tom prostoru, gdje dominiraju smrčevo-jelove šume i bukovo-jelove šume, sa smrčom na izraženim nagibima terena. Na plitkim karbonatnim tlima, u neposrednoj blizini vodopada, razvijene su šume i šikare crnog graba, jesenje šašike i crnog jasena. Posebno je interesantna vegetacija na stijenama oko vodopada, koja obiluje endemičnim i relikatnim vrstama. Ovo područje uključeno u III kategoriju zaštićenih područja, odnosno zaštićenu zonu namjenjenu uglavnom za konzervaciju specifičnih prirodnih obilježja: sa aspekta svojih hidrogeomorfoloških karakteristika, izuzetno visokog stepena biološke raznolikosti, visokog stepena endemičnosti i reliktnosti vrsta biljaka, gljiva i životinja, kao i relativno visokog broja ugroženih vrsta, te visoke vrijednosti neponovljivih ekosistema i pejzažnih osobenosti, uz uvažavanje kriterijuma Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Znamenitosti

Skakavac je jedan od najvećih i najljepših vodopada u BiH i predstavlja pravu turističku atrakciju. Vodopad je visok 98 metara i smješten je u idiličnom pejzažu. Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore.

Turizam

Mnogi turisti dolaze u ovo područje u potrazi za odmorom u prirodi i rekreacijom. Uz šetnju šumom do Skakavca, pratice ih cvrkut ptica i miris čempresa. Područje Skakavca opremljeno je planinskim mobilijarom za boravak u prirodi, odmor i relaksaciju cijele porodice. Pruža izvanredne uslove i za planinarenje, brdski biciklizam i razne vrste ekstremnih sportova

Povezanost

Skakavac je udaljen svega 12 km od centra Sarajeva. Do ovog Spomenika prirode može se automobilom doći iz centra grada pravcem prema dvorani „Huan Antonio Samaran“ (ZETRA), pa zatim produžiti do naselja Nahorevo. Moguć je dolazak do rampe na ulazu u područje odakle se do vodopada pješači oko 1 km. Do područja se takođe može doći i minibusom. Minibus polazi iz ulice Sutjeska (kod Druge gimnazije) i vozi do Nahoreva. Od posljednje stanice do granice zaštićenog područja pješači se oko 4 km. Od ulaska u područje pa do vodopada pješači se još 4 km.


Kontakt podaci

Adresa
Kantonalna ustanova za zaštićena i prirodna područja
Branilaca Sarajeva 28/1, 71000 Sarajevo
Stručni saradnik za zaštitu prirode i komunikaciju sa lokalnim stanovništvom i posjetiocima
Spomenik prirode “Skakavac” Zaštićeni pejzaž “Bijambare”

Telefoni
+387 33 201 112

Web: www.zppks.ba
Mail: harita.colakovic@zppks.ba

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...