IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
5 km2
V
2003.
OSNOVAN
BIJAMBARE
ZAŠTIĆENI PEJZAŽ

Lokacija

Smješten je u sjevernom dijelu Kantona Sarajevo, zahvatajući prostor južnih obronaka Ozrena, vrha i sjevernih padina Bukovika. Ukupna površina spomenika prirode iznosi 1430,70 hektara. Utvrđene su tri zaštitne zone u zavisnosti od stepena zaštite.

Istorijat

Odluka o proglašenju šireg područja vodopada “Skakavac” spomenikom prirode je donešena 2002. godine.

Priroda

Okolno područje je jedno od najheterogenijih na tom prostoru, gdje dominiraju smrčevo-jelove šume i bukovo-jelove šume, sa smrčom na izraženim nagibima terena. Na plitkim karbonatnim tlima, u neposrednoj blizini vodopada, razvijene su šume i šikare crnog graba, jesenje šašike i crnog jasena. Posebno je interesantna vegetacija na stijenama oko vodopada, koja obiluje endemičnim i relikatnim vrstama. Ovo područje uključeno u III kategoriju zaštićenih područja, odnosno zaštićenu zonu namjenjenu uglavnom za konzervaciju specifičnih prirodnih obilježja: sa aspekta svojih hidrogeomorfoloških karakteristika, izuzetno visokog stepena biološke raznolikosti, visokog stepena endemičnosti i reliktnosti vrsta biljaka, gljiva i životinja, kao i relativno visokog broja ugroženih vrsta, te visoke vrijednosti neponovljivih ekosistema i pejzažnih osobenosti, uz uvažavanje kriterijuma Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Znamenitosti

Skakavac je jedan od najvećih i najljepših vodopada u BiH i predstavlja pravu turističku atrakciju. Vodopad je visok 98 metara i smješten je u idiličnom pejzažu. Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore.

Turizam

Mnogi turisti dolaze u ovo područje u potrazi za odmorom u prirodi i rekreacijom. Uz šetnju šumom do Skakavca, pratice ih cvrkut ptica i miris čempresa. Područje Skakavca opremljeno je planinskim mobilijarom za boravak u prirodi, odmor i relaksaciju cijele porodice. Pruža izvanredne uslove i za planinarenje, brdski biciklizam i razne vrste ekstremnih sportova

Povezanost

Dobar pristup ovom području, zbog pogodnog položaja, samo 2 km od regionalnog blizu magistralne ceste Sarajevo-Tuzla, čini ga još privlačnijim za turiste. Od glavnog grada BiH, Sarajeva, udaljeno je 40 km.

Kontakt podaci

Adresa
Kantonalna ustanova za zaštićena i prirodna područja
Branilaca Sarajeva 28/1, 71000 Sarajevo
Stručni saradnik za zaštitu prirode i komunikaciju sa lokalnim stanovništvom i posjetiocima
Spomenik prirode “Skakavac” Zaštićeni pejzaž “Bijambare”

Telefoni
+387 33 201 112

Web: www.zppks.ba
Mail: harita.colakovic@zppks.ba

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...