TREBEVIĆ
ZAŠTIĆENI PEJZAŽ

Lokacija

Trebević јe planina u јugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Nalazi se јugoistočno od Sarajeva, sa najvišim vrhom od 1627 metara. Sa sarajevskim mahalama na svojim padinama predstavlja jedinstven sklad urbanog i prirodnog. Zaštićeno područje koje se prostire na 400,20 hektara, podijeljeno je u tri zone. Prva zona, odnosno nukleus, koja je zona stroge zaštite, obuhvata 55,40 ha, druga (puffer) 294 ha, a treća, tzv. tranzicijska zona, 50,80 hektara.

Istorijat

Velika prirodna raznolikost u neposrednoj blizini grada, uslovila je da Trebević još od 1954. godine ima određeni karakter pravne zaštite i to u kategoriji park – šuma. 2014. godine zakonom je utvrđena zaštita područja Trebevića i njegovih prirodnih vrijednosti. Pripada Kantonalna javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

Priroda

Na području Trebevića javlja se karakteristična vegetacija Dinarida u kojoj preovladavaju šume bukve, medunca , crnog graba, jele i smrče. Unutar šuma postoji zajednica Pančićeve omorike. Na ovom području zabilježeno je 99 biljnih vrsta i 14 vrsta gljiva. Od biljnih vrsta tri su na Crvenoj listi Federacije BiH: Pančićeva omorika, rana ljubičasta orhideja i svijetlolisna udovčica. Od gljiva na Crvenoj listi je blagva ili Cezarova gljiva. Prostor Trebevića naseljavaju različite vrste krupnijih i sitnijih sisara. Na Crvenoj listi ugroženih vrsta Federacije BiH su su bjeloprsi jež, vuk i smeđi medvjed. Treba spomenuti i lisicu, srnu, zeca, jazavca. Prostor Trebevića je izuzetno bogat ptičijim svijetom. Gusta i mješovita šuma, te dostupnost vode i hrane čine ga idealnim za naseljavanje brojnih vrsta. Evidentirano je 26 vrsta ptica.Od gmizavaca, na Crvenoj listi je bosanski šargan – šarka. Brojna je populacija poskoka, koja je posebno razvijena u stjenovitim predjelima i na siparima. Od guštera, na Trebeviću su primijećeni zelembać i zidni gušter.

Znamenitosti

Ne zna se tačno porijeklo imena planine Trebević, ali se pretpostavlja da je na području ove planine nekada bio žrtvenik posvećen nekom od slavenskih bogova, vjerojatno Perunu, pa je tako ostala i riječ „trebevište“ (od trijebiti). Ipak, postoje indicije da se ritual prinošenja žrtve javio još u ilirsko doba kada su žrtvovali životinje u brojnim vrtačama blizu vrha planine. Padine ove planine nekad su naseljavali Iliri, koji su osnovali i naselje na području današnjeg Debelog brda.

Turizam

Trebević je od davnina predstavljao glavno izletište Sarajlija. Povoljan geografski položaj, nadmorska visina, blaga klima i prirodne ljepote usadili su se u srca zaljubljenika u prirodu, još od doba Austro-Ugarske, koja je prepoznala potencijal područja i pretvorila ga u izletište. Trend razvoja Trebevića nastavio se sve do Drugog svjetskog rata kada naglo prestaje. Nakon rata pristupilo se obnovi postojećih, ali i izgradnji novih turističkih kapaciteta. Zbog lakšeg pristupa izgrađena je žičara iz centra Sarajeva do prostora Vidikovac. Izgrađene su nove šetališne staze, te planinarski domovi i odmarališta.

Povezanost

Trebević je udaljen svega 10-ak kilometara od glavnog grada BiH, Sarajeva, i povezan lokalnim asfaltnim putem.

Kontakt podaci

Adresa
Kantonalna ustanova za zaštićena i prirodna područja
Branilaca Sarajeva 28/1, 71000 Sarajevo
Stručni rukovodilac za zaštićena prirodna područja

Telefoni
+387 33 201 112

Web: www.zppks.ba
Mail: elma.karovic@zppks.ba

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...