IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
311 km2
VI
2005.
OSNOVAN
JASEN
ZAŠTIĆENO POSEBNO PODRUČJE

Lokacija

Javno preduzeće “Jasen” nalazi se na centralnom dijelu Balkana, u srcu Makedonije (u dolini rijeke Treske – između Tetova, Gostivara, Makedonskog Broda, Velesa i Skopja). Teritorija Jasena sa 31.127 hektara obuhvata planinu Jakupicu sa Karadžicom, Suvu planinu i Suvu goru. Najviša tačka je na Karadžici, nadmorske visine 2472 m, dok se najniža tačka nalazi u Kanjonu Matke s nadmorskom visinom od 370 metara.

Istorijat

Zaštita “Jasena”, počinje u periodu 1958 – 1960, kao prirodnog rezervata. Danas, spada u kategoriju posebnih prirodnih višenamjenskih područja. Osnovan je 2005. godine, kako bi se zaštitile određene biocenološke, florističke, faunističke, geološke i hidrogeološke prirodne rijetkosti. Ovo višenamjensko područje strogo brine kako ne bi došlo do izmjene osnovne karakteristike autentičnosti višenamjenskog područja i evolucijskog razvoja u cjelini.

Priroda

“Jasen” je dom za više od 80 vrsta ptica iz 23 familije, što se smatra korisnim za održivi ekosistem. Osim ptica, ovaj predio nastanjuju predstavnici 47 vrsta sisara, tj jedne trećine predstavnika evropskih sisara, kao što su: srne, mufloni, divlje svinje, jeleni, divokoze, medvjedi, lisice,vukovi…
Na ovom području postoje tri akumulacije jezera Kozjak 32 km, Sveta Petka 16 km, i Matka 7 km. Akumulacija Kozjak ima mnoge duboke uvale koje predstavljaju prirodno prebivalište i mrijestilište autohtonih riba: makedonska pastrmka, krap, vardarski klen, vardarski skorbut, mrena bijela, jegulja, som, popadika, crvenperka, plašica.

Znamenitosti

“Jasen” obiluje zaštićenim prirodnim nasljedstvom, kao što su: Kožle, Ručica, Katlanovsko blato, Katlanovski predio, Ostrovo, Arboretum, Kanjon Matka.
U okviru Emerald mreže za očuvanje prirodnih staništa na ovom području nalaze se sledeći lokaliteti: Kanjon Matka, Katlanovo-Taor i Jakupica.
Osim Emerald mreže, pojedine oblasti u okviru ovog područja nalaze se na IPA (Important Plant Areas) listi . Od 42 oblasti u Makedoniji, na ovom području nalaze se četiri: klisura Treska, Jakupica, Katlanovo Badar i Teorskata klisura.
Osim prirodnog, ovo područje ima i izuzetan kulturni značaj. O tome govore brojni arheološki lokaliteti iz doba neolita, rimskog, antičkog, te srednjevjekovnog perioda.

Turizam

Javno preduzeće “Jasen” posvećuje posebnu pažnju razvoju ruralnog turizma, te ponude razvoja sportskog turizma:
• lov i ribolov
• speleologija,
• plivanje-maraton,
• bajking,
• planinarenje,
• pješačenje u prirodi.
U turističkoj ponudi izdvaja se lovni turizam. Prema paketu usluga koji nudi, ova atraktivna destinacija ubraja se među prve tri u svijetu. Poseban akcenat se stavlja na razvoj biodiverziteta kao turističke ponude, u saradnji sa stručnim licima iz te oblasti.

Povezanost

Jasen je saobraćajno povezan sa dva glavna putna pravca, sa Skopljem, glavnim gradom Makedonije od kojeg je udaljen samo 15-ak km, i šire s drugim glavnim putevima u državi: autoput Beograd-Skoplje-Solun i regionalni put Skoplje-Tetovo-Gostivar-Struga-Ohrid. Prva veza je lokalna cesta Skoplje-Glumovo-Matka-Preslap-Ivanje-Kozjak, a druga lokalna cesta Skoplje-N. Breznica-Kula-selo Zdunje, Makedonski Brod-Prilep-Bitolja-grčka granica. Osim ove komunikacije, pristup je moguć i novoizgrađenom cestom N. Breznica-Kozjak-selo Zdunje-Makedonski Brod. Unutar rezervata postoji više od 80 km asfaltiranih šumskih puteva.

Kontakt podaci

Adresa
Javno preduzeće za upravljanje i zaštitu za višenamjensko područje “Jasen”
Ulica 11. Oktobra broj 23a, 1000 Skoplje.

Telefoni
+389 23 115 016

Web: www.jasen.com.mk
Mail: info@jasen.com.mk

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...