Vijesti

Održan online webinar “Ekosistemske usluge: praktične primjene za zaštićena područja u regionu Dinarskog luka”

Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida su u utorak, 23. februara 2021. godine održali online webinar na temu “Ekosistemske usluge: praktične primjene za zaštićena područja u regionu Dinarskog luka”.

Webinar se organizovao u okviru projekta “Testiranje smjernica za procjenu i valorizaciju ekosistemskih usluga i njihovog integrisanja u razvojne planove upravljačkih institucija zaštićenog područja Orjen” koji je implementiran od strane Parkova Dinarida, a podržan od strane the Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmBh.

Cilj webinara je predstavljanje koncepta ekosistemskih usluga, njihove praktične primjene i važnosti njihovog integrisanja u procese donošenja odluka zaštićenih područja. Prvo predavanje je organizovano od strane g. Dženana Bećirovića sa Univerziteta u Sarajevu pod nazivom “Koncept ekosistemskih usluga i njihova povezanost sa kvalitetom življenja; Procjena i vrednovanje ekosistemskih usluga; Integrisanje i upotreba ekosistemskih usluga u procesu donošenja odluka”, kroz koje su se učesnici bliže upoznali sa konceptom ekosistemskih usluga i važnosti njihovog definisanja za zaštićena područja. Nakon ovog, uslijedilo je predavanje g. Nikole Stojnića iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Vojvodine koji je predstavio Regionalne Smjernice za procjenu i vrednovanje usluga ekosistema I njihovog integrisanja u procesima planiranja i donošenja odluka upravljačkih institucija. Takođe, u okviru ovog predavanja su se predstavile Studije slučaja planine Orjen i Bosutskih šuma, kako bi učesnici mogli da vide praktičnu primjenu Regionalnih smjernica na dva pilot područja.

Webinaru je prisustvovalo 70 učesnika, članova mreže Parkova Dinarida, zainteresovanih institucija i organizacija.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...