Vijesti

Webinar: Upravljanje posjetiocima i edukacija u zaštićenim područjima

Parkovi Dinarida, u saradnji sa WWF Adria, organizovali su 14.06. 2021. godine webinar na temu Upravljanje posjetiocima i edukacija u zaštićenim područjima.

Događaj kome je prisustvovalo oko 60 učesnika je zbog epidemiloških mjera održan putem Zoom platforme u periodu 11.00 – 13.00.

CIlj dogadjaja je bio da se pruži prilika predstavnicima zaštićenih područja u region Dinarida kao i drugoj zainteresovanoj javnosti da razmjene iskustava i informacija o procesu izrade i implementacije planova upravljanja posjetiocima u zaštićenim područjima. Kroz primjere parkova koji već imaju i implementiraju ove planove, kao što su NP Krka iz Hrvatske  ili imaju istoriju organizovanog rada sa posjetiocima (Park Škocjanske jame iz Slovenije) predstavljene su vrijedne informacije onim područjima koji su u procesu pripreme planova upravljanja posjetiocima ili imaju namjeru da u narednom periodu započnu taj proces.

Osim toga, na događaju su predstavnici NP Tara govorili o problemima sa kojima su se suočili u toku 2020. godine, zbog neočekivanog priliva turista u to zaštićeno područja, a usljed nepostojanja odgovarajuće infrastrukture i mehanizma rada i upravljanja sa posjetiocima.

Pored toga na vebinaru je biti riječi o edukaciji i komunikaciji sa posjetiocima u zaštićenim područjima kao vrlo važnom I aktivnom segment rada zaštićenih područja.

Kao dobar primjer rada na edukaciji posjetilaca I saradnje sa školama predstavljen je regionalni projekat WWF-a Mreža škola u zaštićenim područjima koji se realizuje od 2016. godine, a u okviru koga su ostvarena brojan partnerstva zaštićenih područja u regionu i obrazovnih ustanova.

Nacionalni park Skadarsko jezero je kao jedno od područja koje je učestvovalo u projektu Mreža škola u zaštićenim područjima predstavilo rezultate i benefite koje su ostvarili kroz rad na edukaciji i saradnji sa obrazovnim ustnovama na tom području, a koja je nastavljena i nakon završetka projektnih aktivnosti.

Nacionalni park Krka je takodje predstavio svoje edukativne programe i načine rada sa najmlađim posjetiocima i obrazovnim ustanovima koji su jedni od najbolje razvijenih u region.

Pored toga Parkovi Dinarida i WWF Adria su predstvaili grafička rješenja sa porukama za posjetioce o odgovornom ponašanju u zaštićenim područjima, koja su pripremljena na svim jezicim regiona i slobodna za upotrebu putem kanala komunikacije koja koriste zaštićena područja.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...