Klimatske promjene u zaštićenim područjima


Naziv: Klimatske promjene u zaštićenim područjima
Donator: NVO Green Home kroz program “Zajedno za bolju klimu”
Trajanje: mart 2019. – septembar 2019.
Vrijednost: 9.860 EUR

Projekat koji je započeo u martu i trajao do septembra 2019. godine, realizovao se kroz program „Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori“ koji su partnerski sprovodili NVO Green Home, Savjet za ekološku gradnju Crne Gore i CAN Europe, a podržan od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave.

Kako je uticaj klimatskih promjena na zaštićena područja u Crnoj Gori nedovoljno prepoznat u strateškim dokumentima koji su do sada donešena u ovoj oblasti, klimatske promjene takođe predstavljaju izazov u upravljanju zaštićenim područjima, gdje u većini slučajeva klimatske promjene nijesu dio planova upravljanja.

S ciljem da se skrene pažnja na osjetljivost najvrijednijih prirodnih područja i ekosistema u Crnoj Gori na sve izraženije uticaje klimatskih promjena, Parkovi Dinarida su započeli realizaciju pomenutog projekta.

Postignuti ciljevi projekta su izgradnja kapaciteta OCDa i upravljača zaštićenih područja (nacionalnih parkova i parkova prirode) za prepoznavanje negativnih uticaja klimatskih promjena na zaštićena područja i njihove specifične ekosisteme kao i njihovo integrisanje u strateška dokumenta u oblasti klimatskih promjena. Pored ovoga, identifikovane su prioritetne mjere za adaptaciju zaštićenih područja u Crnoj Gori na rizike povezane sa klimatskim promjenama, radi njihovog integrisanja u strateška i planska dokumenta u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

Ovim projektom se procijenila ranjivost zaštićenih područja u Crnoj Gori u odnosu na identifikovane klimatske trendove i razvile preporuke koje bi bile primjenjive na pojedinačna zaštićena područja u cilju unaprijeđenja upravljanja. Kroz saradnju i komunikaciju sa upravljačima zaštićenih područja, ali i svih uključenih strana, doprinijelo se unaprijeđenju kapaciteta za prepoznavanje prijetnji vezanih za klimatske promjene, kao i jačanju sveukupne svijesti o tim promjenama i unaprijedila razmjena informacija u ovoj oblasti.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...