IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
267 km2
II
1960.
OSNOVAN
FRUŠKA GORA
NACIONALNI PARK

Lokacija

Fruška gora smještena je u zapadnom dijelu Srbije, prema granici sa Hrvatskom, između dvije velike evropske rijeke, Dunava i Save. Područje prvog proglašenog Nacionalnog parka u Srbiji obuhvata 26.672 hektara.

Istorijat

Do 1948. šumama Fruške gore gazdovalo se kao sa ekonomskim šumama. 1949. osniva se “Narodno izletište Fruška gora”. Nacionalnim parkom biva proglašeno 1960. godine, u cilju obezbjeđivanja trajne zaštite.

Priroda

Fruška gora je usamljena ostrvska planina u Panonskoj niziji. Sa najvišim vrhom od 539 metara spada u niske planine, ali zbog toga što znatno nadvisuje okolni nizijski teren izgleda masivno. Prema jugu i sjeveru jako je razuđena planinskim i riječnim tokovima, pri čemu se od glavnog uskog grebena pružaju pojedinačni, bočni grebeni, najčešće sa vrlo strmim padinama.
 Pašnjaci i plodno zemljište, vinogradi i voćnjaci, ukrašavaju padine i niže djelove Fruške gore, dok su površine koje se nalaze na visinama iznad 300 metara pokrivene gustim, listopadnim šumama. Osnovna karakteristika ove oblasti je postojanje brojnih ugroženih, rijetkih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, stepska i šumostepska staništa, raznovrsni tipovi hrastovih šuma, divlja flora nacionalnog i evropskog značaja sa prisustvom panonskih endemskih i reliktnih vrsta iz tercijera i porodice orhideja, preko 200 vrsta ptica od kojih su najpoznatije orao krstaš i crna roda. Na Fruškoj gori živi više od 20 vrsta vodozemaca i gmizavaca, te 60 vrsta sisara. 38 vrsta sisara su zaštićene kao ugrožene vrste. Većina njih su autohtone vrste, izuzev jelena lopatara i muflona, koji se gaje u lovnom rezervatu.

Znamenitosti

Lokacija, specifična geološka istorija, različiti mikro-klimatski uslovii, čine ovu planinu veoma interesantnom i važnom za različite naučne oblasti. Zahvaljujući jedinstvenim i vrlo brojnim fosilnim ostacima flore i faune, Fruška gora se naziva i “ogledalom geološke prošlosti”. Posebnu vrijednost i biser Fruške gore predstavlja 16 pravoslavnih manastira, poznatih po specifičnoj arhitekturi, bogatim riznicama, bibliotekama i freskama. Fruška gora takođe krije i brojne arheološke lokalitete iz praistorijskog razdoblja.Turizam

Fruška gora bogata je izletištima. Izletnički program je raznovrstan: edukativne staze, posjete manastirima, posmatranje ptica, svijet insekata. Park pruža izuzetne uslove za jednodnevni boravak u šumi, šumskim proplancima, livadama. Osim izletničkih uređene su i markirane planinarske I biciklističke staze.

Povezanost

Fruška Gora udaljena je svega 3 kilometra od E-75 auto puta Zagreb – Beograd, 25 kilometara od Novog Sada i 87 kim od glavnog grada Srbije, Beograda.

Kontakt podaci

Zmajev Trg 1
21208 Sremska Kamenica, Srbija
Tel: +381 21 463 666, +381 21 463 667, +381 21 463 824, +381 21 462 662

Email:
natlpfg@eunet.rs
Web:
www.npfruskagora.co.rs

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...