Strane i invazivne strane vrste u Crnoj Gori


Naziv: Utvrđivanje popisa o prisustvu i distribuciji invazivnih vrsta biljaka na teritoriji Crne Gore
Donator: Ministartsvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma
Trajanje: decembar 2020. – maj 2021.
Vrijednost: 5.896 EUR

arkovi Dinarida implementirali su projekat: “Utvrđivanje popisa o prisustvu i distribuciji invazivnih vrsta biljaka na teritoriji Crne Gore”. Cilj projekta bio je informisanje i upoznavanje javnosti sa pojmom invazivnih stranih vrsta biljaka. Projektom se doprinijelo i izradi Akcionog plana za borbu protiv stranih i invazivnih stranih vrsta.

Projekat je uključivao desk istraživanje u cilju definisanja liste stranih i invazivnih stranih vrsta biljaka. Za inventarizaciju invazivnih vrsta biljaka koristili su se podaci iz postojećih naučnih i stručnih istraživanja. Pored definisanja liste, pripremljena je i publikacija: “Strane i invazivne strane vrste u Crnoj Gori” koja je predstavljena zainteresovanoj javnosti na okruglom stolu. Publikacija sadrži informacije o mapiranju, distribuciji, uticaju kao i prijedlogu na koji način možemo uticati na kontrolu, smanjivanje negativnog uticaja kao i njihovo uklanjanje.

Sprovedena je i kampanja na polju jačanja javne svijesti o problemima izazvanim invazivnim vrstama biljaka, kao i o značaju i zaštiti gubitka biodiverziteta izazvanim ovim problemom. Pripremljeni edukativni materijal je dostupan široj javnosti, a isti se dodijelio institucijama u svim Opštinama na teritoriji Crne Gore gdje je uočen ovaj problem, kao i učenicima srednjoškolskog uzrasta.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...