Vijesti

Održana radionica „Upravljanje požarima u zaštićenim područjima“

Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida i The Nature Conservancy organizovali su edukativnu radionicu „Upravljanje požarima u zaštićenim područjima“. Radionica je organizovana kao druga u nizu u okviru Projekta „Unapređenje upravljanja zaštićenim područjima u Crnoj Gori“. Ovaj projekat Parkovi Dinarida sprovode u partnerstvu sa The Nature Conservancy (TNC), uz podršku US Forest Service International Programs. Cilj projekta je pružiti podršku jačanju sistema zaštićenih područja u Crnoj Gori.

Panel diskusija

Radionica je održana u periodu 24-26 oktobar 2023. godine u Kolašinu, Parku prirode Komovi a bila je namijenjena upravljačima zaštičenih područja, službama zaštite i spašavanja, vatrogasnim jedinicama te predstavnicima Uprava za gazdovanje šumama i lovištima i Direktorata za zaštitu i spašavanje, kao ključnim akterima u pogledu prevencije i upravljanja šumskim požarima u zaštićenim područjima.

Tokom trajanja radionice, učesnici su kroz stručne prezentacije, interaktivne sesije i panel diskusije imali priliku da razviju čvrsto razumijevanje principa i tehnika upravljanja požarima kao i važnostima sprovođenja preventivnih mjera na suzbijanju pojavljivanja požara. Seminar je pružio priliku i za prenos dobrih praksi na praćenju i prevenciji požara u Sjevernoj Americi koje su predstavile kolege iz The Nature Conservancy i US Forest Service.

Takođe učesnici su imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima vezano za uspostavljanje Crnogorskog informacionog sistema za šumske požare (MEFFIS) kao i da posjete lokaciju u Kolašinu na kojoj se implementiraju aktivnosti u sklopu projekta  Smanjenje rizika od katastrofa zasnovano na rješenjima iz ekosistema (ECO-DRR) koji se sprovode u saradnji sa japanskom Agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

U nastavku možete pronaći zaključke radionice kao i materijal prezentovan na događaju.

Za više informacija: jelena.marojevic@parksdinarides.org

Zaključci

Prezentacije:

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...