Vijesti

Parkovi Dinarida organizovali studijsku posjeta u Sloveniju za predstavnike Opštine Tuzi i Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice

Parkovi Dinarida – Mreža zaštićenih područja Dinarida organizovali su petodnevnu studijsku posjetu u Sloveniju za predstavnike Opštine Tuzi i Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice. Posjeta je, za devet učesnika, organizovana u periodu od 22.04. – 26.04.2024.

Imajući u vidu da je upravljanje zaštićenim područjem  spomenik prirode Kanjon rijeke Cijevne povjereno na upravljanje opštini Tuzi i sa druge strane Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice upravlja zaštićenim područjima na teritoriji Podgorice, razmjena iskustava i primjeri dobre prakse iz Slovenije mogu biti jako korisni u unapređenju upravljanja pomenutim zaštićenim područjima. 

Rijeka Soča

Cilj posjete bio je upoznavanje učesnika o upravljanju zaštićenim područjima Slovenije i koordinisanim aktivnostima na zaštiti i korištenju resursa rijeke Soče. Učesnici su posjetili dolinu rijeke Soče, Nacionalni Park Triglav, Kanjon Vintgar , rezervat prirode Zelenci kao i mrestilišta u Bledu i  Kobaridu.

Upravljanje prirodom u dolini rijeke Soče je jedan od najuspješnijih primjera u Evropi razvoja zelenog turizma i zaštite prirode, odnosno potpuno očuvanog ekosistema rijeke. Takođe, učesnici su mogli da spoznaju da samo stalne i koordinisane aktvnosti opštinskih i državnih organa, lokalnih zajednica, nevladinih organizacija, ribolovnih društava i privrednog sektora, mogu da doprinesu kvalitetnom razvoju određenog područja.

Rijeka Soča je poznata po sportskom – ribolovu i bogatstvu i prisutnosti vrijednih pastrmskih vrsta poput glavatice. Iako jednim dijelom protiče kroz NP Triglav upravljanje ribljim fondom i zaštite rijeke povjerena je Zavodu za ribištvo u saradnji sa Sportsko – ribolovnim klubovima. Interesantan je podatak da prije 30. godina u Soči je populacija glavatice bila izuzetno smanjena zbog prisustva potočne pastrmke koja za tu rijeku nije bila nativna vrsta. Intezivnim i predanim radom, uspjeli su da unaprijede brojnost populacije glavatice koja danas osim što je važna u ekološkom smislu, važna je i za razvoj lokalne ekonomije, odnosno sportsko – ribolovnog turizma. Danas, na rijeci Soči, dnevna „uhvati i pusti“ dozvola kreće se oko 75EUR.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa izazovima u upravljanju zaštićenim područjima kao i primjerima dobre prakse. Detaljan izvještaj Studijske posjete dostupan je na linku.

Studijska posjeta organizovana je u okviru projekta: „Doprinos efikasnijem upravljanju spomenikom prirode Kanjon rijeke Cijevne“ koji je finansijski podržan od strane Partnerskog fonda za kritične ekosisteme – CEPF.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...