Vijesti

Potpisan Memorandum o saradnji na projektu: “Aktivni mladi za zaštitu prirode”

Parkovi Dinarida – Mreža zaštićenih područja Dinarida i Udruga Dinarica iz Mostara inicirali su potpisivanje Memoranduma o saradnji između NP Lovćen, NP Kozara, Prijestonice Cetinje i Grada Prijedora.

Potpisivanje Memoranduma o saradnji, ima za cilj uspostavljanje zajedničke saradnje između lokalnih Omladinskih servisa i Nacionalnih parkova. Cilj je podstaknuti mlade koji žive u blizini NP Lovćen i NP Kozara na učešće u konkretnim akcijama koje imaju za cilj zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti parka.

Memorandumom o saradnji dogovorene su zajedničke aktivnosti koje uključuju edukaciju mladih i njihovo uključivanje u rad zaštićenih područja. S tim u vezi,  narednom periodu, planirano je okupljanje trideset mladih entuzijasta uzrasta 14 – 17.godina, po petnaest iz svake zajednice, preko opštinskih Omladinskih servisa. Mladi će biti biti angažovani u šest volonterskih akcija u gore-pomenutim Nacionalnim parkovima. Akcije će uključivati uklanjanje invazivnih vrsta, monitoring biodiverziteta i preventivno uklanjanje zapaljivog materijala iz šumskih područja.

Dodatno, razviće se Junior Renger Program– program edukacije za mlade u zaštićenim područjima razvijen od strane EUROPARC federacije. Program se sprovodi i implementira već 25 godina i u većini evropskih zemalja (Njemackoj, Austriji i Sloveniji, Holandiji). Do danas, takav program nije pripremljen a ni realizovan u državama Zapadnog Balkana ali jeste u Sloveniji u Nacionalnom Parku Triglav.

Ideja je da u okviru projekta pripremimo Junior Renger Program koji će biti realizovan u NP Lovćen kroz organizaciju sedmodnevne ljetnje škole u Nacionalnom parku Lovćen, namijenjene za trideset učesnika iz oba grada, s ciljem daljeg obrazovanja i senzibilizacije mladih o značaju očuvanja prirode. Program će biti prilagođen potrebama i kontekstu Zapadnog Balkana a cilj je da ga preuzmu i sprovode i druga zaštićena područja u CG, BIH ali i ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Ovaj vrijedan projekat dio je šireg Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), finansiranog od strane Evropske unije i implementiranog od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...