Vijesti

Parkovi Dinarida organizovali tematski događaj na temu zastite prirode Dinarida u Evropskom parlamentu

Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida prošle nedjelje, organizovali su tematski događaj „Zaštita prirode u kontekstu Zelene agende“ u Evropskom parlamentu.

Cilj događaja bio je da se predstavi rad Parkova Dinarida, situacija u zaštićenim područjima Dinarida kao  i ključni rezultati postignuti u okviru projekta „Za prirodu i ljude II“. Pored navedenog, prisutnima je predstavljen  i tzv „Call For Action“  u kontekstu zaštite prirode u zemljama Dinarskog luka.

Domaćin događaja bio je gdin. Matjaž Nemec iz Slovenije,  poslanik u Evropskom parlamentu, koji je ujedno sa gdin – om Toninom Picula iz Hrvatske, poslanikom u Evropskom parlamentu i glavni izvjestiocem za Crnu Goru, otvorio događaj.

U svom uvodnom govoru Nemec je naglasio da su Parkovi Dinarida primjer aktivne regionalne platfome čiji je primarni cilj: zaštita prirode. „Ideja Parkova Dinarida zaživjela je na širem evropskom prostoru kao primjer izuzetne organizacije, kroz koju se ispunjavaju zahtjevi i konkretni ciljevi očuvanja prirode i vrijedna znanja o ovim prostorima prenose na mlađe generacije. Kao poslanik u Evropskom parlamentu aktivno učestvujem u razvoju Zapadnog Balkana i zato mi je današnji događaj posebno blizak, jer predstavlja dobru praksu regionalne saradnje i mehanizam za implementaciju Zelenog sporazuma, koji smatram jedno od najvažnijih obaveza EU., zaključio je poslanik u Evropskom parlamentu Matjaž Nemec.

Gdin. Tonino Picula  naglasio je da su klimatske promjene dugoročno najveća prijetnja regionu Dinarida i da je potrebno iskoristiti sve mehanizme i mogućnosti za ublažavanje njihovog negativnog uticaja. U tom smislu i Zelena Agenda za Zapadni Balkan predstavlja snažnu alatku za unapređenje životne sredine. Gdin. Picula je naglasio važnost postojanja mreže Parkova Dinarida i potrebu za osnaživanjem međusobne saradnje regiona Dinarida u cilju unapređenja zaštićenih područja.

Predsjednik Stručnog Savjeta Parkova Dinarida gdin. Martin Šolar predstavio je važnost saradnje i umrežavanja upravljača zaštićenih područja kao i primjere mreža zaštićenih područja u Evropi.

Predsjednik Parkova Dinarida gdin. Zoran Mrdak, predstavio je mrežu Parkova Dinarida, proces osnivanja Parkova, aktivnosti organizacije kao i upravljačku strukturu. Takođe je istakao značaj implementacije Zelene agende u zemljama Dinarida ali i potrebu za donošenje Dinarske konvencije, koja bi dala pravni okvir za zaštitu i unapređenje prirodnih vrijednosti Dinarida.

Događaju su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, Europark federacije, The Nature Conservancy, kao i zaštićena područja koji su ujedno i članovi mreže Parkova Dinarida: NP Una – Bosna i Hercegovina, JU Zeleni Prsten – Hrvatska, NP Galičica – Sjeverna Makedonija, NP Mavrovo – Sjeverna Makedonija, NP Đerdap – Srbija, NP Tara – Srbija, Park prirode Škocjanske jame – Slovenija koji su predstavili stanje u zaštićenim područjima u njihovim državama.

U tom kontekstu, Parkovi Dinarida predstavili su i  Poziv na djelovanje – Call for action koji sadrži set preporuka na koji način institucije Evropske unije mogu pomoći zaštićenim područjima Zapadnog Balkana. Preporuke se odnose na finansijsku i tehničku podršku.

Finansijska podrška, prije svega, odnosi se na uspostavljanje više finansijskih mehanizama koji će biti dostupniji zaštićenim područijima dok se tehničke preporuke odnose se prvenstveno na uspostavljanje zajedničkog političkog okvira za očuvanja prirode za regiju Zapadnog Balkana, kao što bi bilo donošenje Dinarske konvencije i detaljnije uključivanje zaštićenih područja u tzv. Izvještajima o zemlji.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...