Vijesti

Parkovi Dinarida učestvovali na konferenciji projekta „Zajedno za životnu sredinu“

Parkovi Dinarida učestvovali su na uvodnoj konferenciji petogodišnjeg projekta: „Zajedno za životnu sredinu“ kojeg sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ)  uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Projekat je otvoren simboličnim obilaskom zaštićenog područja u srcu Beograda – Velikog ratnog ostrva, u srijedu 22. marta, kako bi se javnost upoznala sa svim planiranim projektnim aktivnostima i mogućnostima za učešće.

U okviru konferencije, okupljeno je više od 110 predstavnika različitih društvenih sektora – javnog, civilnog i poslovnog, u cilju razvoja zajedničke saradnje.

Projekat će podići i ojačati kapacitete upravljača zaštićenih područja, unaprijediti održive mehanizme finansiranja ovih područja i uključiti biznis sektor i građane u teme zaštite životne sredine i biodiverziteta. Takođe, u okviru projekta će se raditi na jačanju aktivnog učešća građana u kreiranju javnih politika i procesu donošenja-odluka u vezi sa zaštitom prirode, upravljanjem vodama i kvalitetom vazduha.

Jelena Marojević Galić iz Parkova Dinarida istakla je da: “Uspostavljanje novih zaštićenih područja mora se pažljivo planirati i moraju uzeti u obzir svi aspekti zaštite, uključujući potrebe lokalne zajednice, ali i potrebna sredstva za finansiranje zaštićenih područja. Snažnije podrške sa centralnih nivoa vlasti i sistemska rješenja za finansiranje zaštićenih područja su potrebna kako bi se izbjegli konflikti a upravljači fokusirali na zaštitu prirode i izgradnju povjerenja i partnerstva sa lokalnim korisnicima prostora“.

Projekat Zajedno za životnu sredinu finansira USAID, a sprovodi Beogradska otvorena škola u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije (MIS), Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Međunarodnom ekološkom organizacijom the Nature Conservacy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham), u periodu od 2022. do 2027. godine.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...