Vijesti

Parkovi Dinarida učestvovali na sastanku Transnacionalne (Dinaric- Balkan – Pindos) platforme

Parkovi Dinarida su učestvovali na 3. sastanku Transnacionalne platforme za razmjenu o upravljanju velikim zvijerima u Dinaridima, koja se održao u Skoplju 27. i 28.marta.

Sastanak koji je ocenjen kao ključan za dalji razvoj i funkcionisanje Platforme otvorila je ministarka životne sredine i prostornog planiranja Sjeverne Makedonije Kaja Šukova.

Ona je u pozdravnom obraćanju naglasila da je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja aktivno uključeno u aktivnosti ove regionalne platforme jer zaštita prirode i biološke raznovrsnosti ne poznaju granice. “I pored toga što je u nacionalnom zakonodavstvu za zaštitu prirode Ministarstvo zacrtalo put kojim će ostvariti nacionalne ciljeve, takođe razvija široku saradnju sa međunarodnim institucijama i uključeno je u evropske međunarodne mreže”, istakla je Šukova.

Sastanak je okupio oko 60 učesnika iz 10 zemalja regiona i bio je fokusiran na dvije glavne teme:

  • praćenje stanja (monitoring) kao praktičnu mjeru gdje je prekogranična saradnja korisna i potrebna;
  • donošenje odluke o glavnim karakteristikama i obliku sporazuma za postizanje napretka u uspostavljanju formalne saradnje i međunarodnog dinarsko-balkansko-pindskog sporazuma o upravljanju velikim zvijerima.

Dinaridi na zapadnom Balkanu jedna su od biološki najraznovrsnijih regija u Evropi. Ona je ujedno i dom velikim vrstama zvijeri: medvjedu, vuku i risu (balkanska i evroazijska populacija). S obzirom na široku rasprostranjenost tih vrsta poželjno je uspostaviti transnacionalnu koordinaciju upravljanja u cilju njihovog dugoročnog očuvanja. Do danas među uključenim vladama postoji tek nekoliko prekograničnih inicijativa posvećenih upravljanju velikim zvijerima.

Platforma je u svojoj suštini prošireni proces razmjene iskustava u upravljanju velikim zvijerima na nivou regije. Do danas su održane dvije dvodnevne plenarne konferencije platforme, u Ljubljani i Sarajevu, koje su okupile predstavnike upravnih tijela (posebno predstavnike ministarstava životne sredine i poljoprivrede) svih zemalja učesnica kao i predstavnike nacionalnih i regionalnih nevladinih organizacija i predstavnike lovačkih udruženje.

Na 3. sastanku Transnacionalne platforme diskutovana je predložena struktura i sadržaj sporazuma u cilju sprovođena sveobuhvatne politike i saradnje u cilju prekograničnog očuvanja i održivog upravljanja velikim zvijerima u dinarsko-balkansko-pindskoj regiji radi postizanja povoljnog statusa očuvanosti i očuvanja prirodnih vrijednosti i kulturne baštine.

Parkovi Dinarida su učestvovali u svojstvu člana Savjetodavnog odbora platforme.

Na sastanku je i zvanično pokrenut web sajt platforme https://dinaric-carnivores.org/en/

Više informacija na jelena.marojevic@parksdinarides.org

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...