Vijesti

Predstavljen priručnik “Mreža škola u zaštićenom području”

Parkovi Dinarida, u saradnji sa WWF Adria, organizovali su promociju priručnika “Mreža škola u zaštićenom području” u okviru istoimenog programa koji se sprovodi pod regionalnim projektom “Zaštićena područja za prirodu i ljude”. Ovaj projekat je započet u oktobru 2015. godine sa ciljem poboljšanja saradnje upravljača zaštićenih područja sa lokalnom zajednicom, njenim uključivanjem u upravljanje i razvojem obrazovnih programa.

Program Mreže škola je usmjeren na jačanje postojeće i uspostavljanje efikasnije saradnje između upravljača zaštićenih područja i lokalnih škola, uvođenje novih metoda u obrazovne programe zaštićenih područja sa fokusom na iskustveno učenje u prirodi i interdisciplinarno povezivanje sadržaja različitih nastavnih predmeta. Uključivanje nastavnika u kreiranje i promovisanje obrazovnih programa zaštićenih područja vremenom doprinosi boljem razumjevanju važnosti zaštite prirode kod mladih i njihovom aktivnom učešću u toj sferi.

Program se sprovodio u šest zaštićenih područja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije: Zaštićena područja Kantona Sarajevo, Park prirode “Hutovo blato”, Nacionalni park “Lovćen”, Nacionalni park “Skadarsko jezero”, Specijalni rezervat prirode “Obedska bara” i Park prirode “Stara planina”, te šest lokalnih škola. Izradom priručnika „Mreža škola u zaštićenom području“, želja je da se ovakav model uključivanja lokalnih škola proširi sa pilot područja koja su učestvovala u projektu na druga zaštićena područja u regionu.

Cilj je da zaštićena područja budu prepoznata i kao obrazovni centri i u ostvarivanju tog cilja škole i njihovi iskusni nastavnici imaju dragocjenu ulogu. Svrha priručnika jeste da unaprijedi edukaciju iz oblasti zaštite prirode ali i da podstakne obrazovne institucije na primjenu novih metodoloških principa u pogledu edukacije o zaštićenim područjima.

Na promociji priručnika su riječ imali Zoran Mrdak – izvršni direktor Parkova Dinarida, Ivana Vojinović – generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma, Vanja Debevec – koordinatorka Međunarodne mreže škola ispred parka prirode Škocjanske jame, i Jovana Dragić May – koordinatorka projekta ispred WWF Adria.

Priručnik “Mreža škola u zaštićenom području” možete preuzeti ovdje.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...