Vijesti

Mladi lideri u akciji: Zaštita prirodnih blaga Lovćena i Kozare kroz regionalni ekološki aktivizam

U okviru regionalnog projekta “Aktivni mladi za zaštitu prirode”, koji se realizuje u saradnji sa Udrugom Dinarica iz Bosne i Hercegovine,  mladi iz Prijestonice Cetinje i Grada Prijedora pozivaju se na aktivno učešće u zaštiti i očuvanju prirodnih ljepota i bogatstva Nacionalnih parkova Lovćen i Kozara. Inicijativa teži da osvijesti mlade o značaju i vrijednosti zaštićenih područja kroz seriju volonterskih i edukativnih aktivnosti.

Projekat nudi platformu za saradnju između lokalnih Omladinskih servisa i Nacionalnih parkova, što će biti ozvaničeno potpisivanjem Memoranduma o saradnji. Cilj je podstaknuti mlade na aktivizam u zaštiti prirode, a u tu svrhu biće pripremljen i distribuiran edukativni materijal putem društvenih mreža, medija i Omladinskih servisa.

U saradnji sa Udrugom Dinaricom, planirano je okupljanje trideset mladih entuzijasta, po petnaest iz svake zajednice, koji će biti angažovani u šest volonterskih akcija. Akcije će uključivati uklanjanje invazivnih vrsta, monitoring biodiverziteta i preventivno uklanjanje zapaljivog materijala iz šumskih područja.

Dodatno, razviće se Junior Renger Program – program edukacije za mlade u zaštićenim područjima razvijen od strane EUROPARC federacije. Program se sprovodi i implementira već 25 godina i u većini evropskih zemalja (Njemackoj, Austriji i Sloveniji, Holandiji). Do danas, takav program nije pripremljen a ni realizovan u državama Zapadnog Balkana ali jeste u Sloveniji u Nacionalnom Parku Triglav.

Ideja je da u okviru projekta pripremimo Junior Renger Program koji će biti realizovan u NP Lovćen kroz organizaciju sedmodnevne ljetnje škole u Nacionalnom parku Lovćen, namijenjene za trideset učesnika iz oba grada, s ciljem daljeg obrazovanja i senzibilizacije mladih o značaju očuvanja prirode. Program će biti prilagođen potrebama i kontekstu Zapadnog Balkana a cilj je da ga preuzmu i sprovode i druga zaštićena područja u CG, BIH ali i ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Ovaj vrijedan projekat dio je šireg Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), finansiranog od strane Evropske unije i implementiranog od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Inicijativa simbolizuje snažan korak ka osnaživanju mladih lidera u ekološkom aktivizmu i promovisanju održivog razvoja na regionalnom nivou.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...