Vijesti

Održana panel diskusija: invazivne vrste u zaštiženim područjima, iskustva i izazovi

Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja, u saradnji sa Ministarstvom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera održali su Panel diskusiju pod nazivom: “Invazivne vrste u zaštićenim područjima – iskustva i izazovi”. Ovo je istovremeno i završna aktivnost u okviru projekta „Mapiranje stranih invazivnih biljnih vrsta i uspostavljanje Biologer platforme u Crnoj Gori”.

                Panel diskusija je održana u utorak 12.03.2024. godine, u prostorijama Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i okupila je predstavnike svih relevantnih institucija, Ministarstva, Agencije za za zaštitu životne sredine, upravljače zaštićenih područja, eksperte i predstavnike civilnog društva.

                Ovom prilikom, učesnicima su predstavljene Lista stranih invazivnih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Evropskoj Uniji (Crna lista) i Lista dozvoljenih vrsta biljaka, životinja i gljiva (Bijela lista), kao i zakonske odredbe Pravilnika o utvrđivanju ovih lista. Prisutni su imali prilike da čuju iskustva iz susjedne Hrvatske o borbi protiv invazivnih vrsta, konkretnim strategijama i korišćenju namjenskih fondova EU u te svrhe,  zahvaljujući uključenju članova JU Zeleni prsten zagrebačke županije. Nakon toga, svoja iskustva su iznijeli upravljači iz Crne Gore, predstavnici JP Nacionalni parkovi i Agencije za upravljanje zaštićenim područjima iz Podgorice. Na samom kraju prezentovani su i rezultati civilnog sektora, kartiranje odabranih biljnih vrsta uz pomoć Biologer aplikacije u Crnoj Gori i borba protiv bagremca na plavnim livadama obale NP Skadarsko jezero.

                Događaj je obilježila i detaljna diskusija, gdje su se svi učesnici saglasili da su pojava i širenje invazivnih vrsta u zaštićenim područjima jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavaju upravljači ovih područja, te da je neophodno sistemski pristupiti rješavanju i ovo pitanje prioritizovati i ojačati kapacitete i resurse za ovu svrhu. Zaključci će biti dostavljeni relevantnim institucijama na dalje razmatranje. 

                Projekat „Mapiranje stranih invazivnih biljnih vrsta i uspostavljanje Biologer platforme u Crnoj Gori” u jednogodišnjem trajanju (mart 2023-mart 2024) realizuju Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja, uz finanijsku podršku Rufford Small Grants Foundation iz Ujedinjenog Kraljevstva.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...