Vijesti

Neophodno je u što kraćem roku formirati upravljača Spomenikom prirode Kanjon Cijevne

Parkovi Dinarida – Mreža zaštićenih područja Dinarida, 21.marta 2024 godine, organizovali  su Okrugli sto „Izazovi i perspektive u upravljanju Spomenikom prirode Kanjon Cijevne“ u zgradi Opštine Tuzi. Okrugli sto je okupio predstavnike državnih institucija, Opštine Tuzi, civilnog sektora i mjesnih zajednica. Cilj okruglog stola je bio predstavljanje  izazova u upravljanju Spomenikom prirode Kanjon Cijevne, kao i pritisaka na prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja.

Na okruglom stolu  prezentovane su unikatne prirodne vrijednosti Spomenika prirode koje  proističu iz činjenice da je kanjon Cijevne refugijum i da predstavlja stanište za mnoge reliktne i endemične vrste biljaka.

Upravo iz tog razloga, Spomenik prirode Kanjon Cijevne je kroz Studiju zaštite svrstan u II kategoriju zaštićenih prirodnih dobara prema kategorizaciji IUCN-a. U ovoj kategoriji u Crnoj Gori, osim Spomenika prirode Kanjon Cijevne, nalazi se i pet crnogorskih nacionalnih parkova. Uz činjenicu da se 89,1 %  prostora Spomenika prirode nalazi u I režimu zaštite , može se reći da ovaj prostor, u zakonskom smislu, ima izuzetno visok stepen zaštite.

Zaštićeno područje Spomenik prirode Kanjon Cijevne proglašeno je 2017. godine od strane Skupštine opštine Podgorica, a Opština Tuzi, kao nova opština, donijela je Odluku o proglašenju 2022. godine. Do formiranja upravljača, Spomenik prirode privremeno je povjeren  na upravljanje Sekretarijatu za urbanizam.

Učesnici okruglog stola su se saglasili o urgentnoj potrebi da Opština Tuzi u što kraćem roku formira upravljača Spomenikom prirode Kanjon Cijevne, shodno Odluci o proglašenju Spomenika prirode Kanjon Cijevne. Tada bi se stekli uslovi da  se shodno Zakonu o zaštiti prirode uspostave funkcije fizičke i stručne zaštite, i donesu obavezujući dokumenti za  ovo zaštićeno područje. Istaknuto je da  uspostavljanje efikasnog sistema zaštićenih područja u Crnoj Gori zahtijeva precizno normiranje upravljanja zaštićenim područjima u kategorijama III i V, kroz novi Zakon o zaštiti prirode čija izrada je u toku.

Prezentovani rezultati i preporuke nacrta Ribolovne osnove sliva Rijeke Morače ( rijeke Morača, Cijevna i Zeta) i Rikavačkog jezera upućuju na izrazito negativne trendove stanja ihtiofaune rijeke Cijevne, a posebno vrste glavatica ( Salmo marmoratus). S tim u vezi, učesnici podržavaju mjere koje bi dovele do oporavka salmonidnih vrsta ihtiofaune.

Na okruglom stolu predstavljen je dokument “ Inventar pritisaka na rijeci Cijevni sa prijedlogom mjera za spriječavanje ili kontrolu štetnih uticaja ” koji posebno ukazuje na potrebu kontinuiranog nadzora na prepoznatim  lokacijama za nelegalnu eksploataciju šljunka i pijeska i svim vrstama građevinskih i komunalnih zahvata,  hitnog inspekcijskog nadzora nad objektima / preprekama u vodotoku rijeke Cijevne i koordinaciju operativnih aktivnosti na sankcionisanju nezakonitog ribolova.

Takođe, istaknuti su negativni trendovi prilikom ispitivanja sedimenta, odnosno zoobentosa rijeke Cijevne, što je rezultat poremećenog stanja ekosistema rijeke usljed izgradnje mHE u Republici Albaniji.

Učesnici su se saglasili da je potrebno  uspostaviti kontinuiran monitoring površinskih, podzemnih voda i sedimenta rijeke Cijevne, kako bi se pratio uticaj rada mHE u Republici Albaniji.

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i organizacije civilnog društva koje se bave pitanjima zaštićenih područja i zaštite prirode pružiće podršku Opštini Tuzi u formiranju upravljača i uspostavljanju osnovnih funkcija  Spomenika prirode Kanjon Cijevne.

Zaključci i preporuke sa događaja dostupni su na linku.

Događaj je organizovan u okviru projekta: “Doprinos efikasniejm upravljanju spomenikom prirode Kanjon rijeka Cijevna” koji je finansijski podržan od Birdlife – a i CEPF – a.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...