Vijesti

“Zeleno preduzetništvo” – Model uspješnog partnerstva austrijskog NP Kalkalpen i lokalne zajednice

“Zeleno preduzetništvo“ može biti ključ uspješne saradnje zaštićenih područja i lokalne zajednice. U to su se uvjerili predstavnici dinarskih i dunavskih parkova – pilot područja EcoKarst programa, koji su od 24.09. do 27.09. boravili u studijskoj posjeti Nacionalnom parku Kalkalpen u Austriji.

Ovaj park, prepoznat kao zaštitnik poslednje šumske divljine u Austriji, koja se od skora nalazi i na UNESCO listi, primjer je uspješne saradnje sa lokalnim biznisom. To je bio i razlog posjete predstavnika Parkova Dinarida, zajedno sa članovima mreže zaštićenih područja Dinarida, iz Parka prirode Žumebrak- Samoborsko gorje iz Hrvatske, Notranjskog parka iz Slovenije, Kantonalane javne ustanove za zaštićena prirodna pordučja iz Bosne i Hercegovine, Nacionalanog parka Tara iz Srbije, i ostalim partnerima iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Madjarske i Rumunije. Predstavnici zaštićenih područja imali su priliku da se uvjere u razvijeno partnerstvo koje NP Kalkaplen ima sa lokalnim kompanijama, koje podržavaju politiku i filozofiju parka. Zajedno čine mrežu kompanija koje gravitiraju oko nacionalnog parka i doprinose regionalnom identitetu, razvijaći održive modele u poljoprivredi, šumarstvu, zanatstvu i turizmu. Trenutno nacionalni park ima 66 partnerskih kompanija. Zahvaljujući tom partnerstvu koriste logo parka i učestvuju u godišnjem trening programu NP Kalkalpen. Zauzvrat, partner kompanije nude svojim klijentima brošure o aktivom odmoru i uslugama koji pruža park, objasnio je direktor NP Kalkalpen, dr. Erich Mayrhofer.

Za predstavinke dinarskih i dunavskih parkova, NP Kalkalpen organizovao je posjete kod svojih najuspješnijih partera – „zelenih preduzetnika“. Tako su imali su priliku da vide porodične biznise koje se bave drvopreradjivačkom industrijom, zatim proizvodnjom „cidera“ i vina od jabuka, organskom proizvodnjom hrane,… U „ Kući regionalnog razvoja menadžmenta i turizma“, centralnog mjesta za nove ideje lokalnog stanovništva, gradonaelnik regije dr. Christian Dorfel, predstavnicima parkova predočio je razvojni put lokalnih kompanija i projekata, te na koji način se bore sa odlaskom mladih iz ruralnih područja.

Članovima studijske posjete, takodje predstavljeno je na koji način je NP Kalkalpen ove godine organizovao takmičenje za inovacije preduzetničkih ideja i aktivnosti, koje pružaju nove vrijednosti za prirodu, ljude, region i ekonomiju regiona nacionalnog parka, sa održivim rješenjima u pet oblasti: turizam, poljoprivreda, proizvodnja hrane, zdravlje i šumarstvo, zahvaljući kojem je osam najboljih preduzetnika bilo nagradjeno polugodišnjom start up podrškom.

Predstavici parkova bili su na kraju jednoglasni u ocjeni da je studijska posjeta najboljih primjera saradnje NP Kalkalpena i zelenih preduzetnika, najbolji početak realizacije EcoKarst projekta.

Interreg program EcoKarst, zasniva se na mogućnostima korišćenja prirodnih vrijednosti sedam zaštićenih područja kao faktora privrednog razvoja, koje se temelji na održivom korišćenju , svjesnom osjetljivosti kraških ekosistema i realnim mogućnostima razvoja poslova koji povoljno utiču na bioraznolikost.

Projektom je obuhvaćeno 7 kraških pilot područja u kojima će glavni izazov biti pronaći ravnotežu između očuvanja i zaštite prirode te njenog održivog korišćenja, jer sedam kraških parkova u sedam različitih zemalja dijeli slične probleme, a nedostatak adekvatnih znanja ograničavajući je faktor za ublažavanje degradacije ekosistema i održivi razvoj. Vodeći partner projekta je Zavod za gozdove Slovenije, a ostali projektni partneri uz Parkove Dinarida su institucije i parkovi iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Rumunije.

EcoKarst će uključiti javnost i preduzetnike, koji će, jačanjem kapaciteta, umrežavanjem i prenosom znanja i vještina, procijeniti lokalne usluge ekosistema i objediniti 7 lokalnih akcijskih planova i zajedničku strategiju koja će nadograditi očuvanje prirode i olakšati početak takvih poslova u kraškoj regiji.
Rezultat projekta biće poboljšano upravljanje i održivi razvoj krških bio – regija, kroz podizanje svijesti o uslugama ekosistema i povećan broj preduzetnika u poslovima koji poboljšavaju stanje bioraznolikosti. Smjernice za uvođenje usluga ekosistema u takve poslove poslužiće kao alat u čitavoj dunavskoj i dinarskoj regiji.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...