Vijesti

Održana obuka za upravljače zaštićenih područja u Crnoj Gori

Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida su u period 04-06 juna u Andrijevici (PP Komovi) organizovali obuku “Osnove za upravljanje zaštićenim područjima” namjenjenu zaposlenim u zaštiti prirode u Crnoj Gori.  Program obuke je pripremljen nakon sagledavanja kapaciteta i potreba upravljača zaštićenih područja u Crnoj Gori, kao i konsultacija sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Događaj koji je okupio upravljače zaštićenih područja kao i predstavnike lokalnih samouprava koje su u procesu proglašenja novih zaštićenih područja, pružio je polaznicima osnovna teorijska i praktična znanja za rad u zaštićenim područjim. Obuka je bila prilagođen za novozaposlene u sistemu zaštite prirode kao i predstavnike zaštićenih područja osnovanih u zadnjih 5 godina koji još uvijek izgrađuju svoje interne kapacitete.

Država da pruži podršku zaštićenim područjima kako ne bi smo trajno izgubili najvrijednije resurse.

Dvodnevna obuka je potvrdila da postoji velika potreba za jačanjem kapaciteta sistema upravljanja zaštićenim područjima u Crnoj Gori. Naime u slučaju kada su zaštićena područja i njihovi resurse sve izraženije na udaru neodrživih i nelegalnih praksi kao što su krivolov, nelegalna sječa, izlov ribe, ekspolatacija pijeska i šljunka, divlja gradnja, postjeći resurse upravljača, bilo ljudski, tehnički ili finansijski, su nedovoljni da bi adekvatno odgovorili na postojeće prijetnje i pritiske.

Kao posebno problematičan se pokazao sistem sprovođenja zakona u oblasti zaštite prirode koji je neefikasan i neodrživ, a težina i odogovornost je prebačena na službe zaštite u parkovima dok su reakcije sudstva i tužilaštva neadekvatne i nedovoljne.

Stoga je potrebno sistemski raditi na unapređenju lanca sprovođenja zakona u zaštiti prirode i jačanju podrške radu i funkcionisanju upravljača zaštićenih područja.

Kao priroritet, uz unapređenje zakonskih rješenja, se postavlja uspostavljanje i unapređenje kordinacije i saradnje svih subjekata u sistemu zaštite i sporvođenja zakona u zaštićenim područjima kako bi se adekvatno odgovorili na sve veće pritiske i izazove u ovim najvrjednijim područjima koje kao država imamo.

Kako bi se osigurala održivost resursa u zaštićenim područjima važan segment rada upravljača pored fizičke zaštite je saradnja sa lokalnom zajednicom i edukacija u cilju prevencije nelegalnih praksi i gubitka resursa i biodiverziteta u zaštićenim područjima.

Stoga je potrebno pronaći sistemska i trajna riješenja kako bi se podržali napori upravljača zaštićenih područja u cilju očuvanja  temeljnih vrijednosti zaštićenih područja.

Obuka „Osnove za upravljanje zaštićenim područjima“ dio je Projekta „Unapređenje upravljanja
zaštićenim područjima u Crnoj Gori“
koji Parkovi Dinarida sprovode u partnerstvu sa The Nature Conservancy (TNC), a uz podršku US Forest Service International Programs. Projektom želimo da pružimo podršku jačanju sistema zaštićenih područja u Crnoj Gori koji se značajno uvećao u zadnjih pet godina.

Materijali sa obuke:

Monitoring populacije mrkog medvjeda u NP Durmitor i PP Piva


You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...