I Konferencija Parkova Dinarida

Banja Luka, BOSNA i HERCEGOVINA / 19.11 – 23. 11. 2012.

Prva konferencija “Parkovi Dinarskog luka” održana je 2012 godine u Banja Luci u organizaciji WWF-a. Konferenciji su prisustvovali predstavnici zaštićenih područja i institucija za zaštitu prirode iz osam zemalja regiona Dinarskog luka.

Petodnevna konferencija predstavljala je dio regionalnog projekta “Parkovi Dinarskog luka”, koji uključuje: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo*, Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju. Projekat je započet u januaru 2012. godine i razdoblju od tri godine imala je za cilj da stvori mrežu zaštićenih područja, održi i ojača političku volju za regionalnom komunikacijom, i unaprjedi i ustali saradnju među zemljama Dinarskog luka.

Glavne teme Konferencije bile su: dobrobiti zaštićenih područja, održivi turizam, klimatske promene i zaštićena područja u kontekstu Evropske unije.

Ministarka za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske – BiH, Srebrenka Golić, pozdravila je učesnike, koji su tokom pet dana Konferencije razgovarali o koristima zaštićenih područja, o zaštićenim područjima u kontekstu Evropske unije, održivom turizmu i klimatskim promjenama.

Sigurna sam da će realizacija ovog projekta učvrstiti povezanost regiona, da će dovesti do kvalitetne razmene ideja i iskustava koje će doprineti da nacionalni i parkovi prirode na području Dinarskog luka postanu mesta koje će posećivati brojni turisti iz celog sveta“.

Osim glavnih govornika, posetioci konferencije imali su priliku da čuju i dobitnicu Nobelove nagrade, gđu. Lučku Kajfež Bogataj, koja je održala prezentaciju na temu klimatskih promena i njihovog uticaja na zaštićena područja, prirodu i životnu sredinu.

G. Nigel Dudley održao je predavanje o vrijednostima i benefitima koje zaštićena područja imaju za regiju, dok je gđa. Erika Stanciu sa učesnicima Konferencije podijelila svoje znanje o zaštićenim područjima u kontekstu Evropske unije.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...