V Konferencija Parkova Dinarida

Bar , CRNA GORA / 13.09. – 16.09.2021.

Peta konferencija Parkova Dinarida održana je 2021 godine u Baru u organizaciji Parkova Dinarida. U fokusu konferencije pod nazivom “Zaštićena područja za novu dekadu- izazovi ispred nas” bili su izazovi koje je pandemija COVID-19 donijela zaštićenim područjima. Posebno su istaknuti umanjeni prihodi od turizma, otežano sprovođenje fizičke i stručne zaštite područja, umanjena saradnja sa lokalnom zajednicom i prekomjerni uticaj turista po ukidanju epidemijskih mjera.

“Iako su tokom pandemije pojedini djelovi društva bili blokirani zaštita prirode nije stala. Zaštićena područja, iako izložena brojnim izazovima tokom pandemije, pokazala su da su značajnu otpornost i većina je uspjela da se oporavi i da već ove godine budu u potpunosti otvoreni za posjetioce. Raduje nas što u nekim zemljama dolazi do ekspanzije zaštićenih područja i smatramo da će suočavanje sa novim i budućim rizicima zavisti i od naše spremnosti da regionalno sarađujemo. Konferencija Parkova Dinarida svakako je jedna od prilika za to”, istakao je predsjednik Parkova Dinarida Zoran Mrdak.

“Nerazumjevanje funkcije zaštićenih područja jedna je od glavnih prepreka za njihovo održivo upravljanje, U promjeni te svijesti svako ima ulogu – upravljači, donosioci odluka, različite ustanove za zaštitu prirode, kao i organizacije civilnog društva. Samo tako obezbedićemo njihovo ciljano, dugoročno i efikasno finansiranje. Činjenica da su tokom pandemije građani postali svjesniji prirodnih bogatstava svojih zemalja i važnosti očuvane prirode, jedan je od koraka ka tome”, istakao je Marko Pećarević, menadžer projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude” iz WWF Adrije, svjetske organizacije za zaštitu prirode.

Tamara Brajović, direktorica Direktorata za prirodu u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, istakla je da je Crna Gora prepoznala važnost zaštićenih područja I njihovog dobrog upravljanja u očuvanju biodiverziteta. Potvrda toga se reflektuje u većem broju novih zaštićenih područja.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...