II Konferencija Parkova Dinarida

Budva, CRNA GORA / 2.12 – 5.12.2013.

Druga konferencija “Parkovi Dinarskog luka” održana je 2013 godine u Budvi u organizaciji WWF. Konferencija je započela svečanošću usvajanja dokumenta Big Win for Dinaric Arc. Usvajanjem ovog dokumenta Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo prihvatili su obavezu daljeg zajedničkog rada na unapređenju zaštićenih područja, integraciju ciljeva zaštite prirode u razvojne planove (energetika, ribarstvo, poljoprivreda), uspostavljanju održivog modela finansiranja zaštićenih područja i razvoj održivog turizma.

Evropski komesar za životnu sredinu Janez Potočnik otvorio je konferenciji i čestitao svim vladama na usvajanju „Velike pobjede za Dinarski luk II”.

Kroz Inicijativu Dinarskog luka, možete doprinijeti razvoju NATURA 2000 mreže i jačati zelenu infrastrukturu. Ulaganje u prirodni kapital, posebno u zemlje kao što su vaše, koje imaju bogat biodiverzitet, podržaće se mnoge mogućnosti za održivi razvoj u budućnosti“.

Dinarski luk je jedan od najvažijih ekoregiona u Evropi. Priroda ne poznaje političke granice, s toga je jasno da je za očuvanje prirodnih resursa neophodna regionalna saradnja. 2008. napravljen je važan korak, potpisivanjem Velike pobjede za Dinarski luk I. Potpisivanjem i usvajanjem Velike pobjede za Dinarki luk II potvrđuje se i unapređuje saradnja. Direktor WWF International, Jim Leape.

„Usvajanje dokumenta Velika Pobjeda za Dinarski luk II predstavlja veliki korak naprijed. Politička podrška je preduslov da se napravi nešto konktetno“. Istaknuo je Direktor IUCN kancelarije za Jugoistočnu Evropu, Boris Erg.

U toku konferencije organizovane su posebne radionice na teme: Procjene vrednosti zaštićenih područja, finansijskih potencijala zaštićenih područja, Evropske povelje za održivi turizam i uloge rendžera u zaštićenim područjima.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...