IV Konferencija Parkova Dinarida

Budva, CRNA GORA / 06.11 – 09.11.2018.

Četvrta konferencija Parkova Dinarida održana je u Budvi 2018. godine u organizaciji Parkova Dinarida.

Konferencija je okupila preko 150 učesnika iz osam zemalja regiona koji su u okviru tri radna dana kroz diskusije, prezentacije i radionice sa vodećim stručnjacima iz regiona razmijenili iskustva i obradili temu jačanja saradnje zaštićenih područja i lokalnih zajednica, koje predstavlja jedan od temelja dobrog upravljanja prirodnim resursima.

Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida u uvodnom izlaganju istakao je : Danas, nakon četiri godine od osnivanja, članovi naše mreže su 88 zaštićenih područja iz osam zemalja Dinarskog luka. Simbolično, sa nama će biti predstavnici prvog nacionalnog parka u regionu Dinarskog luka, NP “Pelister”, koji je proglašen zaštićenim područjem prije tačno 70 godina, kao i najmlađeg nacionalnog parka u našem regionu, NP “Drina”, koji je status dobio prije godinu dana. Slogan ovogodišnje Konferencije je “Ljudi i zaštićena područja” i kroz više segmenata, želimo da vam pružimo uvid u najbolje prakse, nove inicijative i uspješne projekte, koje zajednički realizuju zaštićena područja i lokalne zajednice.

Naši dragi gosti i učesnici su predstavnici lokalnih zajednica i civilnog sektora. Vjerujem da će i oni, kroz aktivno uključivanje u rad Konferencije, biti inspirisani i dodatno motivisani za nove aktivnosti sa upravljačima zaštićenih područja.

Cijeneći važnost saradnje, učesnici su se saglasili da će Parkovi Dinarida ostati posvećeni suštinskom uključivanju predstavnika lokalnog stanovništva u planiranju i upravljanju zaštićenim područjima , u cilju povećanja ekonomskih, društvenih i kulturnih dobrobiti.

Na Konferenciji su su donijeti zaključci usmjereni na strateške potencijale za razvoj Mreže.
– WWF u saradnji sa Parkovima Dinarida nastaviće da razvija indeks uključenosti lokalnog stanovništva.
Program grantova za zaštićena područja se pokazao kao efektivan mehanizam za poboljšanje komunikacije i saradnje između zaštićenih područja i lokalnog stanovništva. Parkovi Dinarida će uložiti napore da se ovaj Program uspostavi kao trajni mehanizam.
– Platforma www.natureforpeople.com će koristiti članovima Dinarida za razmjenu informacija i znanja o rješenjima za dobro upravljanje zaštićenim područjima u regionu.
– Učesnici skupa pozdravili su uspostavljanje Regionalne radne grupe za biodiverzitet. Takođe, preporučuje se da ovo tijelo prilikom izrade komunikacione strategije uvrsti adekvatne mehanizme za uključivanje zaštićenih područja i organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka.
Fondovi EU predstavljaju značaj izvor finansiranja zajedničkih ideja zaštićenih područja i partnera u zemljama Dinarskog luka. Parkovi Dinarida će pomoći da se povežu zaštićena područja i razviju zajedničke projektne ideje.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...