VI Konferencija Parkova Dinarida

Sarajevo, BOSNA I HERCEGOVINA / 31.05 – 03.06.2022.

Šesta konferencija Parkova Dinarida i regionalna konferencija organizacija civilnog društva održana je 2022 godine u Sarajevu u organizaciji Parkova Dinarida i WWF Adria.

Glavni cilj Konferencije bio je da istraži kako ojačati regionalnu saradnju, poboljšati koordinaciju za očuvanje biodiverziteta na Zapadnom Balkanu, održivost zaštićenih područja i prepoznati kako različiti akteri mogu doprinijeti i unaprijediti očuvanje prirode kroz implementaciju Zelene agende za Zapadni Balkan.

Na Konferenciji usvojena je zajednička Deklaracija organizacija civilnog društva za bolje sprovođenje Zelene agende u regionu Zapadnog Balkana. Deklaracija je upućena Evropskoj komisiji, a u njoj se od EU i vlada traži da osiguraju uključivo, transparentno i smisleno učešće civilnog sektora u planovima i projektima Zelene agende.

„Apelujemo na Evropsku komisiju da ne izostavi ključne učesnike procesa koji mogu osigurati da zaštićena područja ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru“, istakla je izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

„Ova je konferencija potvrdila da je regionalna mreža Parkovi Dinarida dobra platforma za povezivanje svih parkova u regiji, a neki od njenih benefita su dijeljenje dobrih primjera I praksi, kao i planiranju zajedničkih projekata. Upravljači su istakli da žele biti aktivnije uključeni u procese zelene tranzicije Zapadnog Balkana koja će rezultirati održivim i funkcionalnijim zaštićenim područjima u našoj regiji“, istakao je Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida.

Konferencija je završila panelom posvećenim ulozi žena u očuvanju prirode, na kojem su predstavnice civilnog sektora, upravljača i političarke govorile o izazovima i iskustvima u svom radu.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...